torsdag 24 juli 2014

Sven Markelius, vinkelhaken & pythagoras i folkets hus

Damrummet på Folkets Hus, Norra Bantorget, Stockholm.

Javisst! Vått och varmt. Luftfuktigheten är maxad. Rötmånad som vi i dagligt tal kallar det. Och idag väntas värmerekord, +32. Golven knarrar mer än vanligt, hårt bröd blir mjukt, gardinerna släpar sedan länge i golvet, allt suger fast, håret ska vi inte tala om . . . känns som om jag har en virtuell mössa på huvudet. Verksamheten är nedlagd såtillvida, eftersom det är hyfsat snyggt i 2 nanosekunder. Bastulikt. Sömnen, ja, sisådär. Morgontidningen är tvestjärtarnas högborg! Gud, så äckligt . . . 


På Folkets Hus vid Norra Bantorget, ritat av "Mr Funkis", arkitekten Sven Markelius på 50-talet, besökte jag det mindre fashionabla damrummet och påträffade den här gamla hållaren för pappershanddukar. Den osade plugget och jag for på en nostalgitripp. Nog hade vi sådana på skoltoaletterna? Hela miljön andas 60-tal. Skallrande dörrar med vred och i övrigt en inredning som förstärker minsta ljud. Da-dang, da-dang. En totalt hopplös miljö för det den är ämnad till. Lämnar inget till övers för någon privacy . . . vad är det? Häftigt att originalinredningen finns kvar och vilket fint ord . . . folkets hus!

Textilmönstret "Pythagoras" (1952) formgivet av Sven Markelius.

Lite om Sven Markelius (tidigare Jonsson 1889-1972): "Mr Funkis" även kallad. En av våra mest kända arkitekter under 1900-talet och en förgrundsfigur inom den svenska funktionalismen. Formgav även möbler, inredning och textil. Textilmönstret Pythagoras (1952) formgav han till Folkets Hus i Linköping, som ridå på biografen. Sven Markelius deltog i inredningskollektionen "Signerad Textil" 1954 för NK´s Textilkammare med mönsterklassikern Set Square. Ett annat mönster han formgav på 1950-talet var Prisma. Samtliga mönster i produktion och till försäljning hos Ljungbergs Textil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar