måndag 5 oktober 2015

färga med svamp & gör en nåldyna - DIY

Fnöskticka eller Björkticka

Även naturen är grafisk! Mången stig och mossa har under hösten trampats, men med skralt resultat i svampkorgen. Joo, lite gula kantareller har jag hittat men det är också allt. Det är väldigt lite svamp, både av ätlig och rent dödlig. Den här jättestora vackra Fnösktickan stötte jag däremot på och kom då att tänka på hur bra det går att färga garn med svamp. Boken "Färga med svampar", ICA Bokförlag (1982) av Carla och Erik Sundström, ISBN 91-534-0688-5, ger en bra översikt i hur man går tillväga, vilka svampar som är lämpliga och hela färgningsprocessen. I brist på ätbar svamp får jag väl tillverka nåldynor och färga ullgarn istället! En härlig utomhussysselsättning soliga höstdagar!

Lite om Fnöskticka & Björkticka: Fnösktickan har använts till många olika saker bla till fnöske. Fnöske framställs av tickans kött, vilket man kokar i vatten, torkar och sedan bultar ut. Fnösktickan har också använts som blodstillande medel. Av det skinnliknande materialet gjordes förr även kläder. På Livrustkammaren i Stockholm finns en mössa och en rock från början av 1700-talet, båda tillverkade av fnöske. I Mellaneuropa pågick klädtillverkning in på 1900-talet. Fnösktickan kan också användas till att färga garn. Ullgarn betat med vinsten och tennsalt ger en guldbrun färg. Andra tickor som är lämpliga för färgning är Lysticka (lila) eller Alticka (gulbrun/orangebrun).

Björktickan är lätt och porös som torkad, och har bla använts som kork till flöten vid fiske. Tickan användes förr som nåldyna, ibland tygklädd och för förvaring av knivar och andra verktyg. Den har också används till rakknivar som rakstrigel (en läderrem som används vid slipning av rakkniv).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar