onsdag 26 juli 2017

pricken över i - Ingela Håkansson Lamm, "Kinji", 10-gruppen 2005



 Mönster "Kinji" på ett strykbordsöverdrag 
formgivet av Ingela Håkansson Lamm, 10-gruppen, 2005.

Vad annat kan sägas än - URSNYGGT! Oj, oj, oj! Tjoho, vilken skatt! Ett mönstrat energiknippe! Textil magi i ett nötskal! Att stryka blir lite roligare och strykbrädan till ren och skär vardagslycka att se på, och svår att ställa undan, eller hur? Jag använder ofta min som avlastningsbord för ditt och datt. "Kinji" heter mönstret och formgivar-mamma är ingen mindre än . . . trumvirvel . . . prickiga Ingela Håkansson Lamm, 10-gruppen. Trycktes i flera färgställningar bla svartvitt, svartgrönt, blåvitt. Lyllo mig som hittade överdraget på loppis. Ett kap! Med mönster-radarn påslagen, längs med raden av bord var det något som stack ut . . . och javisst var det Kinji. Brukstextil när den är som allra bäst dessutom. Sån´t gillar jag! Hur man har tänkt med den grova snodden i den smala kanalen för hopdragning av överdraget runt strykbordet lämnar jag till övers. Tvärstopp. om jag så säger, men problemet löst med en smalare! Tjing, tjing! Och Ingela . . . är verkligen pricken över i !!!!!


2002 öppnade 10-gruppen sin första butik i utlandet, i distriktet Harajuku i Tokyo, Japan. Kanske kom inspirationen till Ingelas "Kinji" från Japans flagga! Butiken gick lika säkert som en uppgående sol men stängde efter ett par år. Flertalet samarbeten på den japanska marknaden fortsatte bland annat med en klädkollektion för Uniqlo och sneakers för Puma uppkallade Ingela, Tom & Birgitta!

Lite om prickiga Ingela Håkansson Lamm (1944--): Svensk mönsterformgivare & konstnär. Färgstarka, geometriska och abstrakta mönster, känd för sina prickar. Studier vid Konstfack i Stockholm under 1960-talet. Medlem i 10-gruppen från starten 1970 till 2015 då textilskatten övergick i IKEAs ägo. Från 1990-talets slut även VD för 10-gruppen som då bestod av tre medlemmar, hon själv, Tom Hedqvist och Birgitta Hahn.  Parallellt med arbetet i 10-gruppen har hon ritat mönster för olika producenter bla IKEA, Duro och Borås Wäfveri, gjort offentliga utsmyckningar, applikationer, textilt handtryck, egna utställningar samt deltagit i samlingsutställningar. Förutom textilformgivning har hon arbetat med kostym inom filmbranschen och skrivit boken "Barnens kalasbok". Representerad på Nationalmuseum i Stockholm och Röhsska museet i Göteborg. Några av hennes mönster: Sport (1972), Strössel (1978), Helios (1983), Ciao (1985), Savann (1990), Mecanique (1993), Loggia (1994), Meeting (1995), Kinji (2005) och Frö (2011). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar