måndag 24 augusti 2015

hippy, hippy shake - knoppbräda i Shakerstil

Knopphängare i Shakerstil

Ett av sommarens funktionella och bra loppisfynd. En krokhängare a la Shakerstil. Visserligen inte till livet hemma, men i skärgårdsmiljö med vita knutar passar den utmärkt på kortsidan av ett köksskåp för linnehanddukarna. Välanvänd och handgjord av någon som gillade att sitta och tälja med kniven i hand. För den som känner sig hugad att karva själv, finns här en ritning. Sinkning och tappar lämnar jag åt tvillingbror och tar mig hellre an textilierna! Gärna hellinnet!

Sinkad låda i mitt kök från 1940-talet.

Lite om Shaker-stilen: Shakerstil eller shakermöbler är en amerikansk möbel- och inredningsstil med ursprung från Shakers, en religiös asketisk protestantisk frikyrkorörelse med rötter i 1700-talets England. Shakersamhällena ägnade sig åt jordbruk och under vintertid tillverkades möbler med egen stil och andra produkter i textil och trä.

En typisk shaker-inredning är enkel, stilren, avskalad och med hög konstnärlig– och hantverksmässig kvalitet, med detaljer som träbord, pinnstolar och vävda textilier. Den praktiska funktionen är det väsentliga, men ändå vackert. Ett typiskt kännetecken i ett Shaker-hem är en list i brösthöjd med knoppar som löper runt rummets samtliga väggar. Listen ämnades för upphängning av kläder och andra föremål.

De mest kända Shaker-möblerna är olika sittmöbler, soffor, stolar och gungstolar med svarvade detaljer samt bord och skåp i träslag som alm, björk, lönn, furu och valnöt. Skåp och dörr-ramar sammanfogades med tappar, front och sidor i lådor med sinkning. Stols-stommar sammanfogades med tappar i ben och tvärstycken, där tappen var låst med ett stift av trä. Stolssitsarna var klädda med vävt rutigt- eller fiskbensmönstrat bomullstyg i dämpade färger. Även stolar med flätade mönster i rotting eller vass tillverkades. 

Hemtrevligt med andra ord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar