fredag 21 oktober 2016

kasperdocka - Monthly Makers tema LEKSAKER okt 2016 - DIY


En något förvånad kasperdocka i papier maché kom till liv ur en flaska rödvin, akvarellfärger, gasbinda, tidningspapper, tapetklister, garnrester, knappar, små bitar av tyg och så väldigt mycket tålamod under torktiden! Jajamensan, det är vad oktober månads tema LEKSAKER genererade hemma hos mig! En ny familjemedlem!!!


Höjd 40 cm.


Det här behöver Du:

*  OBS! OBS! En tom vinflaska eller liknande, som ställning för objektet! 
*  kraftigare papper / kartong.  Återbruka gärna en förpackning eftersom den blir osynlig!
*  tape
*  tidningspapper i remsor eller bitar samt några helsidor till huvud
*  gasbinda som bildar hud (på apotek finns gasbinda på rulle)
*  lösögon (finns i hobbyaffärer)
*  garnrester / päls till hår
*  vattenfärg
*  mindre bitar av tyg till klädsel, ögonlock, ögonbryn mm
*  knappar eller annat till dekoration
*  tandpetare, tändsticka, grillspett att forma smådetaljer med
*  hobbylim
*  tapetklister
*  hobbypensel / stöpplare
*  sax

Så här gör Du:

Rulla och tejpa ihop en följsam och stadig pappersbit med diameter (ca 3.5 cm) och längd (ca 7 cm) som bildar dockans hals. Tänk på att Ditt finger ska få plats och att klädseln ska fästas där! Halsen på en vinflaska är perfekt tycker jag! Knöla ihop hela ark av tidningspapper till en lagom stor, HÅRD boll som bildar dockans huvud. Tejpa lite runt bollen för att behålla formen och tejpa slutligen fast den ordentligt på halsen. 


Foto av hals klädd med papier maché  & gasbinda samt med klädsel (sedd från avigsidan).

Nu till det roligaste; modellering av huvud och ansikte. Blanda till en tjock smet av tapetklister och pensla tapetklister på "bollen". Bygg upp huvud- och ansiktsform med rivet tidningspapper och tapetklister i flera lager. Forma ögonhålor, näsa, mun, käke, kinder, haka, öron, panna osv. Använd fingrarna och något mindre verktyg, ex tändsticka, för smådetaljer som läppar, näsvingar osv. Det tar tid men är ett sanslöst roligt fredagsnöje!!!! Avsluta med att klä hela huvudet + hals med gasbinda som ger en fin, slät yta av hud. Försök lägga osynliga skarvar. Gör hela "klisterjobbet" i ett moment och se till att allt papper och gasbinda sitter fast och är täckt med klister. Låt huvudet torka i rumstemperatur i ett par dagar.

När huvudet är helt torrt målas det med vattenfärg efter tycke och smak. Ögon, ögonlock, ögonbryn och hår limmas fast. Till hår kan garnrester, snöre eller päls användas. Det går lika bra att "måla på" ett utseende. Nu börjar dockan komma till liv . . . Klädseln som träds över halsen, limmas eller knyts fast. Lite piff skadar inte och här har jag sytt en klänning med ficka i blå sammet och påsydda knappar som dekoration.  Hon är dessutom som klippt och skuren för att bära hatt! Vips var vi tre i familjen i AIK-land!

Blir den lik Dig? Det sägs att man undermedvetet avbildar sig själv . . . men i mitt fall är jag ytterst tveksam! Lycka till!

14 kommentarer:

 1. Alltså vilken underbar uppsyn! Du har gjort så fina detaljer som skapar jättemycket personlighet och attityd - ögonlocken är toppen! Känns som en karaktär som kunde komma och hälsa på i Mumindalen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina ord från Dig, tack! Intentionerna vara många men föll en efter en under tiden arbetet fortgick. Utseendet förändrades över tid och det var först i slutänden det blev kristallklart. Jag blev lika förvånad som hon!

   Nu ska jag leka med Din fina klipp-kanin!

   Radera
 2. Vilken kul idé! Superfint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mikaela, stort tack! Prova själv, ur tapetklistret kommer oanade överraskningar!

   Radera
 3. Men jag kunde ju aldrig tro att det var en kasperdocka du skulle göra när du la upp förebilden på instagram. Kanonfint bidrag!

  http://annamarialarsson.se/blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anna Maria! Kul att Du blev lika förvånad som jag!

   Radera
 4. Vilken roligt grej! Den är ju underbar :). Vore så kul att få se den in action ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Elsa Maria! Hon var verkligen rolig att tillverka, och hon gav mersmak. Inte förrän i slutskedet kunde jag urskilja hennes personlighet. Märkligt men samtidigt väldigt, väldigt spännande! Nja, in azione, någon teater har jag inte . . . än!

   Radera
 5. Svar
  1. En kasperdocka vore något för Dig! Då kan Du virka hela utstyrseln! Stort tack!

   Radera
 6. Vilket häftigt projekt! Imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Wilda! Ett projekt som faktiskt alla kan genomföra. Intressant att se vem som tar form ur klister och pappersbitar. Det är det häftigaste i processen!

   Radera
 7. Va häftigt, och hon passar ju perfekt i hatten! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan alla saker för att göra en kasperdocka har man hemma, så prova själv vid tillfälle. En kul grej att göra tillsammans runt köksbordet i jul! Tackar och bugar, Julia!

   Radera