lördag 10 december 2016

jul på snöre - Monthly Makers tema JUL dec 2016 - DIY

🎅🎄🎅🎄🎅🎄, hå, hå, gott folk! Det lackar mot jul och tiderna är bråda för de flesta. Kylan har tagit en halvnelson på min älskade hemstad och frosting ligger på taken. Det glimmar och glittrar i nästan vartenda fönster. Nästan barmark jovisst, men OK så länge jag slipper svinga en snöskyffel. Jag har fullt upp ändå! Med vadå? kanske någon undrar. Med Monthly Makers månadstema JUL såklart! 🎅🎄🎅🎄🎅🎄


JUL PÅ SNÖRE - en juldekoration att hänga på dörr, i fönster eller på annat lämpligt ställe, är mitt bidrag i december. En remake av gammalt julpynt! Ja, inte riktigt - pepparkaksgubben är formgiven av mig och egentillverkad i textil. Trender kommer och går, och det gäller också hur vi dekorerar till jul. Här har jag plockat isär och ihop äldre pynt som gått sönder, som jag tröttnat på eller som av någon annan anledning inte används längre, och monterat ihop till något nytt. Jul i ny tappning alltså! På loppis finns mycket att fynda till vrakpriser eller så kan ett klokt tips vara att handla efter jul när allt slumpas bort i butikerna. Riktigt fullt sååå förutseende äro icke jag. I mellandagarna är jag less på allt lull-lull och då packas det mesta ner i lådor för att åter se dagens ljus först nästa år. Men där är jag inte än!

Oftast ger julfirandet möjlighet till mänskliga möten med tillfällen att kreativitets-boosta kring borden. Vuxen som ung, ny i gamet eller  gammal i gården . . . alla kan vara med! Återbruka och gör storverk på mer än ett sätt! Låt höger hjärnhalva bossa!

Det här behöver Du:

* avdankade julpynt, smycken, träkulor, kottar, pinnar, kanelstänger, stjärnanis mm.
* grov nål ex ryanål
* snöre av ex lin, jute, hampa, bomull i lämplig grovlek. Jag har använt vitt pappersnöre.
* sax
* ev borrmaskin, avbitare, håltång eller andra verktyg
* lim
* ett jämfota-hopp över "jag kan inte"
* gärna en hjärna som lirar på höger planhalva

Så här gör Du:

Trä upp "nygamla" delar på ett snöre med en knut under varje för att förhindra att de glider/förflyttar sig. Att arbeta efter ett tema, färg eller material kan underlätta. Jag själv gillar att mixa hej vilt. För att snöret ska hänga bra - ha saker med lite "tyngd" nederst på snöret! Avsluta med en ögla när Du uppnått önskad längd. Mitt "julsnöre" mäter ca 80 cm. Lycka till, God arbetslust (som man säger i Danmark och som jag tycker är ett så himla bra uttryck) och sist men inte minst önskar jag alla månadsmakare en hjärtlig  och medmänsklig JUL!

Nu klappar jag mig själv stolt på axeln minsann! Jajamensan! Jag hade ambitionen att deltaga i alla månadsteman på Monthly Makers under 2016 och den målsättningen har jag uppnått. En personlig utmaning om jag säger så, och nu känns det tillfredsställande att kunna säga - Check ✅. Ett storverk det också! Alla mina bidrag finns i högermarginalen under "Välj bland" ⏩ Monthly Makers, och också under fliken DIY. För att slippa tok-klicka kan snabbspåret tas nedan!

2016
🔆 Januari - AVTRYCK
🔆 Februari - TRÄ
🔆 Mars - MINIATYR
🔆 April - VÅREN
🔆 Maj - FÄRG
🔆 Juni - VÄXTER
🔆 Juli - SAGA
🔆 Augusti - PÄRLOR
🔆 September - BOKSTÄVER & ORD
🔆 Oktober - LEKSAKER
🔆 November - METALL
🔆 December - JUL och det bidraget läser Du just nu!

8 kommentarer:

 1. Fint bidrag! Jag gillar både att du använt gamla juldekorationer och skapat något nytt plus nostalgin som väcks till liv i mig när jag tittar på det. Och hurra! Så kul att du har varit med ALLA månader. TACK :)

  http://annamarialarsson.se/blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anna Maria och God Jul önskas Dig och alla månadsmakare!

   Radera
 2. Vilken dekorativ och rolig återbruksdekoration! Pepparkakegubben var hur fin som helst bara den, men ännu bättre i ett sammanhang som detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anni! Bra att återbruka, eller hur? Som nytt med gammalt och pepparkaksgubben var kul och pillrig att sy!

   Radera
 3. Så fint att du återbrukar! Gillar verkligen konceptet! Fint! Och tack för att du är med månad efter månad och bidrar till att skapa Monthly Makers med oss alla. Underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack, Wilda! Återbruk känns bra i hela mig! Det har varit kul. utvecklande och inspirerande att medverka med mina bidrag på årets alla Monthly Makers-teman. Att befinna mig på okänd mark emellanåt och tänka utanför "boxen". Superbt! Stora tack från mig till Er värdar så här i årets sista månad! See you in January!

   Radera
 4. BRAVO! Så kul att du varit med hela året, och levererat väldigt annorlunda och fantasiväckande alster varje gång! Det är alltid kul att se vad du kokat ihop på temat :) Så även denna gång! Såklart en behöver en julgirlang, varför har jag aldrig tänkt på det? Ypperligt tillfälle för återbruk av småkrafs. Detta ska jag komma ihåg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Alicia för feedback! Önskar Dig en härlig jul och nytt kreativt år!

   Radera