måndag 22 augusti 2016

trollslända - Monthly Makers tema PÄRLOR aug 2016 - DIYPink pearls are a girl´s best friend! Härligt Pärligt! En rosa dröm. Kommer hon dragandes med ståltråd igen, tänker ni nog. Och svaret blir ja, men nu en tunnare variant! Som en hyllning till en fantastisk sommar är mitt bidrag på Monthly Makers månadstema PÄRLOR för augusti - en trollslända. Tillverkad av skylttråd och pärlor. Mytomspunna insekter som åtminstone jag förknippar med sommar, sol, ängar, värme och skörhet. I själva verket riktiga rovdjur i insektsvärlden om man ska tro Trollsländeföreningen. På deras sida finns massor att läsa om de fascinerande flygarna. Namnet "slända" kommer troligtvis från redskapet slända som används vid spinning (vävning). Formen är lik en trollsländas kropp. Troll i namnet går tillbaka till 1600-talet. Trollsländor var då trollpackornas djur. Flera lokala namn finns också och många är kopplade till djävulen, troll eller annat otyg. En förklaring till namnet gör gällande att troll använde sländorna som verktyg vid vävning. Det var alltså ”trollens sländor". Inte undra på att jag "känner mig hemma", är förhäxad och tycker de är magiska! 

Gör så här: 

Arbeta med dubbel tråd (skylttråd el liknande) eller med enkel, grövre förzinkad ståltråd som är mer väderbeständig. Min trollslända mäter ca 9 cm på längden och 9.5 cm mellan vingspetsarna, men gör gärna olika storlekar. Börja vid huvudet, fortsätt med mellankroppen och forma vingarna. Sedan återstår bara det pärlprydda stjärtpartiet. Matcha färg på pärlor och låt fantasin flöda! Klart! Trollsländorna blir fina i grupp, upphängda i fiskelina (0.20 mm). Inne eller ute, i fönster, på balkong eller i trädgård? Valet är fritt, men vintern kall och fuktig . . . Lycka till önskar Magica de Hex!

Två dagar senare . . .


efter publiceringen av mitt bidrag satt en gyllene trollslända på min solvarma balkong och sade hej. Som en påminnelse om att sommaren inte är över. Vilket sammanträffande, eller hur? Det är visst något magiskt i luften just nu . . .

12 kommentarer:

 1. Jag älskar trollsländor! Intressant det du berättar om bakgrunden till namnet, jag har alltid fascinerats över att de heter så olika saker på olika språk.

  Ditt rosa exemplar är helt charmerande, jag blir ju sugen på att göra en i blått!

  Tänk att vara dagslända, leva en tid som larv och sedan i puppa i väntan på sin dag. Och så regnar det den dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt snöpliga slut som dagslända fick mig nästan att börja skratta . . . ja, sämre start och slut kan en dagslända knappast få! Vanliga trollsländor är inte att förväxla med dagsländor. De lever flera månader och får förhoppningsvis uppleva både sol och regn! Tack för fina ord och ge dig på att göra en bländande blå slända, vetja!

   Radera
 2. Så fin i sin enkelhet. Snyggt utförande!

  SvaraRadera
 3. VA! Åh vad mycket intressanta berättelser du bjuder på, och tack för lästipset! Trollsländeföreningen ska jag dyka in i och lära mig allt. Så fin hyllning till sommaren också, heja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din smaragd till guldbagge går inte av för hackor i insektsvärlden! Kanonfin! Vad roligt att Du gillar mina skrivna ord! Det tar jag med mig!

   Radera
 4. ÅH vad den är fin! Gillar enkelheten men att den ändå tar plats liksom, äh har svårt att förklara vad jag menar. Så häftigt att det kom en livs levande trollslända bara någon dag efter :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mikaela! Vi håller tummarna för att sommaren hänger kvar ett tag till. Mycket fascinerande finns i insektsvärlden!

   Radera
 5. Vill haka på Mikaelas kommentar, tycker du har gjort den så detaljrik trots enkelheten. Fint!

  atilio.metromode.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack, Sandra! Javisst, enkelheten kan vara nog så vacker även om verkligheten är oerhört detaljrik!

   Radera
 6. Trollsländor är magiska varelser! Kul att få lära mig mer om dem! Och så fin den blev. Gillar speciellt slutet på "svansen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Wilda! Sommarvarma dagar i september har gjort att min balkong har blivit ett litet tillhåll för trollisar just nu. Kul att Du tyckte om den! De är verkligen förtrollande!

   Radera