tisdag 21 mars 2017

pyramidformad necessär - Monthly Makers tema GEOMETRI mars 2017 - DIY
En geometrisk figur där flertalet trianglar möts i en spets. Tetra i folkmun, en pyramid, en kon eller en månghörning. Kärt barn har många namn. En pyramidformad necessär är mitt bidrag på Monthly Makers marstema GEOMETRI. En komplex, tredimensionell uppgift som krävde en uppfräschning av mattekunskaperna minst sagt! Necessären är sydd av vaxduksmaterial. Att sy ihop den i rätt sekvens var det trixigaste! Ett lika stort under som Pyramiderna i Egypten att de nu står här i AIK-land!

Det här behöver Du:

📌 blixtlås
📌 stadigt tyg, vaxduk, akrylatväv eller liknande
📌 symaskin

Så här gör Du:

Klipp till ett stycke som är dubbelt så långt som brett, 15 x 30. + sömsmån 0.5 centimeter runt om. Sy fast blixtlåset på tygets kortsidor. Då bildas ytterligare en geometrisk form - en cylinder! Vänd avigsidan ut och placera blixtlåset i mitten och sy ihop nederkanten. Öppna blixtlåset och lägg ihop ovankanterna med blixtlåset placerat kant i kant på ena sidan. Sy ihop ovankanten, vänd rätsidan ut och så var det klart! Det låter kanske lite rörigt men det ger sig när du väl kommer till det momentet och med egna ögon ser det åttonde underverket! Lycka till och tack för den här gången!

Den som vill fördjupa sig i uträkning av area och volym av en pyramid kan göra det här!

4 kommentarer:

 1. Wow, de är supersnygga! Så mycket fina saker det blev på månadens tema, va bra du är på att få till dragkedjan snyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för positiv feedback! Blixtlås är ett trixigt kapitel, men övning ger färdighet. I vaxduk ges dessvärre endast 1 försök, annars är det kört!

   Radera
 2. Åh vad kul att du tolkade temat även tredimensionellt (fast jag får lite huvudvärk av tanken att försöka göra det själv). Ser väldigt proffsigt ut och så evigt användbart med såna där förvaringsväskor! Mycket roligare än en klassisk rektangulär necessär :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Alicia! Kul tema och en stor utmaning. Matematiken behövde en uppfräschning. Dina ord värmer som alltid.

   Radera