måndag 18 april 2016

TOMBOLA - textil bild i rörelse - Monthly Makers tema VÅREN april 2016

 Tombola - textil bild, 50 x 50. Mitt bidrag till Monthly Makers tema VÅREN, april 2016.


Mitt bidrag till Monthly Makers tema VÅREN är denna gång en textil bild - TOMBOLA - med ett mönster i ständig rörelse. Våren sätter naturen, mången idé och andra saker i rörelse och inspiration kom från gatsopningsmaskinernas runda borstar vars damm yr så både näsa och ögon rinner. Även från fläktsymboler, efterlängtat balkonghäng med sydliga vindar och från färgglada vindsnurror. Inspirationskällorna var många. Det tog snurr så att säga, med ackumulerad kraft efter vintervilan! Vilken tur i oturen att båda symaskinerna pajade så att jag helhjärtat kunde ägna mig åt den här roliga uppgiften! Efter min ofrivilliga semester är nu maskinparken på hemgång, och det känns fint som snus!

Ursprungligen är "snurrorna" broscher som jag tillverkat tidigare av stora träknappar med borrade hål, lindade med lingarn. Nu en remake med ett helt annat textilt uttryck, uppsatta på svart sammetstyg, spänt i ram. Snurrorna kan flyttas efter tycke och smak, men också användas som brosch då det ska smyckas, ex på en hatt eller väska. Motivet är i ständig rörelse. Under förändring. Det kan maximeras, minimeras, färgmatchas eller vara en svart, djup och stillsam yta. Våren är också lite av en känslomässig tombola, solkad av oroliga tankar om hur skört livet kan vara. Sipporna . . . de vita . . . gör mig påmind. Men mestadels ger våren en livgivande, energirik och livsbejakande känsla och det känns gott att leva! Det snurrar glädjande nog på liksom!!!! Ett härligt kreativt flow!

Det vore också jättekul att få veta om någon av er lyckats sjösätta någon eka, som var mitt bidrag (med instruktioner), på mars månads tema MINIATYR på Monthly Makers. Lämna gärna en kommentar! Jag är sååå nyfiken!

Hur Du enkelt och "kraftfullt" gör en egen vindsnurra ses i videon här!

18 kommentarer:

 1. SÅ underbart att läsa dina reflektioner! Jag tycker de i sig är halva bidraget. Och sen ett så färgsprakande vackert, livgivande och användbart verk du gjort! Fin som tavla - och jag skulle gärna se några av broscherna på ett plagg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS, med färgställningarna och den svarta bakgrunden påminner de mig lite om textilkonstnären Sonja Hahn-Ekbergs alster. Bildgoogla henne för extrem inspo!

   Radera
  2. Det var stort att tankarna gick till Sonja Hahn-Ekberg! Och också stort tack för att Du gillar mina texter. Jag har alltid tyckt om att skriva, fotografera och sååå textil såklart och då är bloggen ett utmärkt format där jag kan kombinera alla tre godbitarna!

   Radera
  3. forts . . . Får jag inte min dagliga dos av skapande döööör jag som individ. Säkert många med mig som känner likadant. Det är ett sätt att leva! Ett bra sätt dessutom!

   Radera
  4. Så känner jag med. Många frågar mig hur jag hinner med det, men jag har kastat om prioordningen. Städning kommer lite längre ner. Dessutom kanske jag inte gör så mycket varje dag, men lite varje. Många bäckar små gör att det blir en hel del tid i alla fall.

   Radera
  5. Låter bra för kropp & knopp! På tal om det; vilken fin knopp-bräda du gjort på månadens tema. Lysande!

   Radera
 2. Åh, vad härligt med färg! Och bra beskrivning av våren, tror det är fler än jag som känner igen mig där.......:-)

  SvaraRadera
 3. Ja, visst är det! Det livar upp tillvaron! Härliga ovala skålar Du gjort till vårens festligheter - tankarna går till Wilhelm Kåges Eldorado Pastell som han formgav tillsammans med Stig Lindberg!

  SvaraRadera
 4. Jättejättesnyggt! Älskar formen och färgerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Din upphängning på månadens tema går heller inte av för hackor! Magnifik!

   Radera
 5. Ser himla goda, förutom lekfulla och finfina ut!! Påminner lite om godishalsbandspärlor i formen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, när jag tänker efter så ... associationerna blir gärna många! Nu blev jag sugen på sötsaker . . . attans då!

   Radera
 6. Kulturtantet i mig går bananas av detta GODIS!! :D Lovely! Härliga färger som jag nästan vill äta... Skulle verkligen vara världens mest awesomesauce broscher!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för Din fina kommentar! Den får mig att snurra vidare ner i nya högar av textil! Skön maj påre!

   Radera
 7. Vad kul att läsa dina tankar bakom, känns verkligen som våren är lika med rörelse på alla sätt och vis. Och så blir jag glad av att titta på det här, gillar verkligen alla färger och de runda formerna, sjukt fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir som också gjort Dig glad! Tack!

   Radera
 8. Ett väldigt fint bidrag! Färg och rörelse - ja, det är ju verkligen vår! Så inspirerande att läsa din inledningstext också, det gjorde mig alldeles nyförälskad i våren. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Head over heals, javisst, nyförälskad en gång om året är också jag! Vad kul att texten inspirerade. Mange tak som man säger på danska!

   Radera