fredag 15 april 2016

ULLAS in action - paradhandduk retrotextil Ulla Scheuer 60-tal

Paradhandduk formgiven av ULLAS - Ulla Scheuer, 1950-tal.

Lagom till årets påskfirande lade jag vantarna på hyllan och händerna på den här paradhandduken, formgiven av ULLAS. I mint condition. Helt intakt i färgerna och aldrig tvättad. Som ny med andra ord och ooooohhhhhhh så glad påsken blev! Och jag likaså! Hennes formgivning är lätt att känna igen med kvinnfolk "in action" oftast i djärva färgkombinationer. Något lantliga motiv, iförda hucklen och förkläden, upptagna av diverse hushållsgöromål. Jag ser sällan män i hennes mönsterformgivning, men i bakgrunden syns, hör och häpna, faktiskt en man sittandes på en bänk tillsammans med en till åren ung kvinna. Att titta på avbildande textil från den här tiden är intressant. Den säger väldigt mycket om dåtidens kvinnoideal och kvinnosyn och om samhällets förhållningssätt till vilken roll kvinnan skulle ha. Vilken tur att utvecklingen gått framåt! Till jämställda mål är det fortfarande långt . . . och nu, nu har jag som mål att dammsuga!!!!! Så va de me de!

Fler paradhanddukar finns att se i högermarginalen under ULLAS eller här!

Lite historik om paradhandduken/handdukstäckaren: En prydnadshandduk med vävt, broderat eller tryckt mönster. Används för att dölja andra handdukar. Ett gömsle för andra handdukar kan man säga.

Handduken hör till våra äldsta textila bruksföremål. Historiskt räknades det som en självklar artighet att erbjuda gästen vatten och en handduk för att tvätta sig. För att minska tvättmängden kom husmödrarna på att man kunde gömma undan våta, använda handdukar bakom en handdukstäckare. Handdukarna hängdes upp på krokar, över eller bredvid tvättställningen, kommoden eller lavoaren.  

Krokarna var ofta monterade under en smal rundstång med en hylla ovanför. På stången hängdes paradhandduken som täckte använda handdukar. Paradhandduken var ett av de bruksföremål, där kvinnorna själva kunde skapa en utsmyckning till hemmet. Ofta broderad efter tycke, smak och mode.

I takt med att badrum byggdes i bostäderna blev kommoden och handdukstäckaren överflödiga. Paradhandduken blev senare på modet igen, denna gång i köket för att dölja kökshanddukarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar