söndag 20 mars 2016

Eka - Monthly Makers tema MINIATYR mars 2016

Eka (roddbåt) - mitt bidrag till Monthly Makers tema MINIATYR mars 2016.

När jag fick veta att Monthly Makers tema för mars var MINIATYR blev jag helt ställd. Det enda jag med säkerhet vet är att mitt tålamod är i miniatyr! Pill är inte riktigt min grej. Men så kom jag att tänka på tekniken väva i form. Applicerbart på månadens tema och något jag inte gjort på väldigt, väldigt länge, sisådär en 15 år sedan. Ett arbete som är portabelt och inte så utrymmeskrävande. Nu skrida till verket men först kolla materialstatus. Sommartider & båtliv välkomnar jag!

Det här behöver Du:

* profiltråd 1.0-1.5 mm (finns i järn/hobbyaffärer, bygghandlare, handelsträdgårdar). Jag har använt 1.5 mm för att få ordentlig stadga i min eka.

* tänger för att forma och bita av metalltråden (rundtång, avbitare, plattång)

* garn/tråd/snöre i den kvalité och grovlek som passar föremålet/storleken. Jag har här använt spill (efsingar på vävspråk) från en väv med oblekt lingarn 8/4.

* rya-nål eller liknande nål med trubbig spets och stort öga (sybehör/hobbyaffärer)

Så här gör Du:

* bygg med ståltråd upp den form du valt att väva. En enkel form är att föredra. Jag har gjort en båtform och format reling och kölstock i metalltråd (skelett). Formen i metall bör vara stabil för att få ett bra slutresultat. Undvik skarvningar av metalltråden eftersom de är grova och svåra att dölja. Låt i så fall skarvningarna bli en medveten "synlig" del i konstruktionen.

* linda garn för att bilda båtens revben (spant, dessa blir varptrådar) som bilden visar. Från reling till kölstock, vidare till reling på andra sidan och fortsätt göra så från akter till för på båten. Trådarna ska lindas lagom tätt. Inslagsgarnet (tråden på nålen) ska sedan täcka varptrådarna så den blir osynlig. I början är arbetet lite trixigt, men allt eftersom du "väver" blir det stabilt och antar sin form. Ge inte upp!

* nu till själva vävningen/sömnaden. Sy över båtens "revben", under, över, under, över, under osv. Lägg garnet som Du har på nålen relativt flödigt, för ihop allt eftersom du syr och kolla att inga öglor eller liknande bildats. OBS! Fäst och renklipp arbetet från lösa trådar (skarvningar) först när arbetet är klart annars finns risk att det repar upp sig! Gör inga knutar utan lägg garnet omlott vid skarvning. Du har nu vävt i tuskaft! Lycka till! 

13 kommentarer:

 1. Så vackert, härlig kombination av repkänsla och miniatyr. Nu fick du mig att längta till våren också, trots att jag inte är båtmänniska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det härligt! Och stort tack för fina ord! Nu tar jag långa årtag mot nya utmaningar.

   Radera
 2. Men så fantastiskt! Och vilken pedagogisk instruktion! Jag såg den på instagram tidigare men jag hade aldrig trott att jag skulle kunna göra en själv. Med din instruktion känns det ju möjligt. Wow!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör ett försök och ge inte upp! Hoppas instruktionen är god nog. MM drar igång ett kreativt flow i mig som var oanat! Inspirerande!

   Radera
 3. Tack för instruktion. Mycket intressant och så gullig liten båt det blev. Känns faktiskt inte som att ditt tålamod är så himla litet som du skriver ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Textil mani ligger nog närmare till hands om sanningen ska fram! Hoppas Du grejar det med hjälp av instruktionen.

   Radera
 4. Åh, vad fin liten båt och vad roligt, att väva tredimensionellt! Det vill jag prova, har tänkt på pilflätning och kanske finns likheter?! Mycket bra instruktion /linda

  SvaraRadera
 5. Åh så fint! Och tack för att du delar beskrivningen - en eka behövs naturligtvis till mitt framtida Muminhus :)
  När jag först såg bilden på Instagram förstod jag inte alls hur liten båten är, otroligt när jag ser den bredvid tändsticksasken! Och så fin!

  SvaraRadera
 6. Så himla fin och liten båt. Och vilka bra instruktioner :)

  SvaraRadera
 7. Vilken kul teknik! Ekan blev superfin, känns som jag behöver en sådan men vet inte riktigt vart jag skulle ha den :)

  SvaraRadera
 8. Nu ror jag vidare till nästa brygga i Stockholms skärgård och tackar för alla upp-muntrationer!

  SvaraRadera
 9. Så fin båten blev! Jag blir ständigt förundrad över hur många tusentals tekniker och idéer det ryms där ute i världen och att Monthly Makers ger mig möjligheten att öppna upp min egen lilla värld ännu mer :)

  atilio.metromode.se

  SvaraRadera