måndag 21 augusti 2017

Martina - sekelskifteskreation i keramik - Monthly Makers tema kläder aug 2017 - DIY

Till vänster Carl Larssons oljemålning av Martina - till höger Martina i Super Sculpey-lera.

Handvävt och randigt av Karin Larsson och Carl Larssons oljemålning "Martina med frukostbrickan"! Martina Westergren hette hembiträdet som arbetade hos familjen Larsson under 14 år och som här är avbildad på väg in i matsalen. Interiören och kläderna från förra sekelskiftet är fascinerande, inte minst också parets bostad i Sundborn. Mitt bidrag på Monthly Makers tema "Kläder" är Martinas kreation - i keramik. Mikaela Puranen gjorde mig nyfiken på Super Sculpey lera och Karin Larssons handvävda textilier och hennes konstnärskap som beskrivs i boken "Den lustfyllda vardagen" var inspirationskällan till min "Martina". Dock en Martina med något fler år på nacken! Jättekul input, lärorikt på många sätt och väldigt kul att arbeta i ett för mig outforskat material!

Det här behöver Du:

✅ lera - finns i hobbybutiker
✅ vanlig hushållsugn
✅ vattenbaserad färg (jag har använt vanlig vattenfärg)
✅ penslar
✅ verktyg att skulptera med - kniv, tandpetare, tandborste, tändstickor, vitlökspress osv

Så här gör Du:

✅ skulptera föremålet
✅ bränn föremålet enligt anvisningarna från tillverkaren på förpackningen 
✅ slipa, färgsätt 

Varken detaljarbete eller slutfinish på Martina är tipptopp, men leran är utmärkt till detta. Utmaningen har varit att prova hur leran fungerar. Det går säkert också att spraylacka föremålet efter målning. Fuktiga fingrar är inget för vattenfärg! Mitt tips är att våga prova både leran och ett ovanligt bullbak! Även att göra ett besök på Sundborn. Bostaden är en förlaga till många konstverk, och att befinna sig mitt i Carl och Karins konstnärsmiljö IRL är en oförglömlig och magisk upplevelse!

Bokinfo
Titel:  "Den lustfyllda vardagen" - Hos Larssons i Sundborn
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Författare: Lena Rydin
ISBN: 91-0-055317-4

Om "Martina": Oljemålning av Carl Larsson från 1904. Även kallad Martina med frukostbrickan. Martina, född 1886, var mycket omtyckt av familjen och arbetade hos dem i 14 år, mellan 1902- 1916. Martina står i dörröppningen som går från förmaket in till matsalen. Målningen köptes av Moderna Konstgalleriet i Venedig i samband med utställningen där 1907 och var omslagsbild på Hemmets Kokbok från 1908-1965. 44 x 25 cm.

8 kommentarer:

 1. Så rolig idé att tolka ett motiv från en tavla i skulptur! Blir en så spännande twist och samtidigt igenkänning. Och en så trevlig Martina du knådat fram sen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog en annan ingång på temat och väl vid utgången stod Martina i lera. Arbetssättet och tänk-utanför-boxen var sanslöst kul. Rekommenderas varmt. Att @carllarssongarden på Instagram gillar min Martina gör mig varm om hjärtat, precis som Du gör! Tusen tack!

   Radera
 2. Så kul tolkning! Önskar jag hade tänkt utanför boxen man hade ju kunnat göra vad som helst för att göra temat lite "roligare"

  SvaraRadera
 3. Goddagens Borgmästaren och stoort tack för din positiva kommentar om Martina! Prova arbetssättet någon gång, det är väldigt lätt att man "hakar" upp sig på det uppenbara. Nu väntar jag ivrigt på publiceringen av alla bidrag - med spänning såklart!

  SvaraRadera
 4. Vilken spännande tolkning av temat! Håller med om att textilierna lockar. Det glaset som står på din Martinas bricka, är det möjligen ett sådant metallglas från en flaska? Vill minnas att jag hade sådan i mitt dockskåp :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för glada tillrop på månadens tema "Kläder" som till en början kändes en smula knepigt för mig. Jojomensan, jag vill minnas att den kommer från en flaska körsbärsvin (Kirsberry 2193 Systembolaget). Jag spar på allt möjligt som kan komma att behövas för framtida projekt!

   Radera
 5. Vad härligt med en tribute till Karin och Carl Larsson! Superfint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Elsa Maria för fina ord! De värmer både Karin X 2 och Carl!

   Radera