onsdag 27 januari 2021

a textile adventure - Strömma Sweden & textiliernas Norrköping

 

Så 80-tal och ett helt annat mönsterspråk! Ett raskt steg framåt i tiden från textiltrycken på 50-60-talen till ett färgfattigt och stiliserat mönster på bomull från Strömma Sweden. Vilka kontraster, men ibland behövs det för att lugna ner färgsinnet lite grann. Ta paus från färgskalan och vila lite.

Tygmönster ... skapar historier ... och ännu fler frågor ... så min undran är givetvis om någon känns vid eller känner till formgivaren till det lågmälda vårblommiga mönstret från 1986? Hojta till om ni vet! Det tog sin tid innan det landade hos mig, men nu så, nu gillar jag det stenskarpt! 

Nedan har jag någotsånär försökt reda ut hur textilindustrin såg ut. Alla fusioner, konkurser, uppsving, nedgångar och fall är svåra att greppa men jag hoppas att ni får en uppfattning om textiliernas storhetstid här i Sverige, inte minst i Norrköping. För ett par år sedan besökte jag för första gången staden och blev helt överväldigad av hur vacker den är. Fabriksbyggnaderna utmed Motala ström som idag bland annat inhyser museum är välbevarade, för att inte tala om den låga trähusbebyggelsen i Knäppingsborg med restauranger, hantverksbutiker, gallerier och caféer. Som ett annat land. Jag åkte inte dit i ett historiskt textilt syfte utan för att se rymdutställningen "A Human Adventure" från NASA. Jaa, om ni vill se hur den fartfyllda resan var gör ni det bäst här! Det var slukhål på vägen och annat kul! Med detta uppmanar jag alla textilnördar att ta en tur till Norrping när det är FF (fritt fram) och folkhälsosäkert!


Lite historik om Strömma Sweden AB (1978-1992) och Norrköping: Norrköping ligger beläget vid Motala Ström. Under 1800-talet växte textilindustrin i Norrköping och hälften av klädestillverkningen i Sverige var lokaliserad dit. Staden kallades i slutet av 1800-talet för ”Sveriges Manchester”, till stor del för att byggnaderna påminde om de i Manchester. Ända fram till slutet av 1950-talet var Norrköping ett centrum för textilindustrin, då konkurrensen från utlandet blev för stor. På 70-talet fanns bara ett fåtal textilfabriker kvar. 

Textilföretaget Gamlestadens Fabriker AB från Göteborg köpte i början av 1960-talet:

👉  1961 Norrköpings Bomullsväferi (företaget kallades populärt för "Tuppen" på grund av sitt varumärke)        
👉  1962 Holmens Bomull, Norrköping
👉  1963 Strömma Bomullsspinneri AB, Karlshamn

Den nyblivne ägaren, Gamlestaden, flyttade 1964 all tillverkning från de tre förvärvade fabrikerna till en ny fabriksbyggnad utanför Norrköping. Fabriken hette till en början Gamlestaden/Strömma men bytte 1978 namn till Strömma Sweden AB. All bomullstillverkning från Tuppen och Holmen i Norrköping och Strömma, var nu samlade på en rationell enhet. 1992 köpte Borås Wäfveri AB Strömma Sweden och flyttade efterhand all produktion till Borås. En tidigare anställd vid Borås Wäfveri, Kjell Selhag, köpte 2009 tillsammans med några kompanjoner ut Strömma Sweden från Borås Wäfveri, men tyvärr försattes bolaget i konkurs 2011. En tråkig historia ...

Mats Ole Svensson formgav mönsterkollektionen "Moderna Tider" för Strömma Sweden på 1980-talet.

Göta Trägårdh var konstnärlig ledare på Strömma Bomullsspinneri AB under 1967-75, Wanja Djanaieff 1977-80. Mönsterformgivare under 60-70-talen var bland andra Kjell Bolin, Ritva Wahlström och Barbro Grytnäs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar