tisdag 15 december 2020

DIY till jul - ljusmanschett på 10 minuter!



I naturen finns de mest magiska material för dekoration och pyssel inför jul! Det enkla, ursprungliga är allra vackrast. Södra Sverige har som brukligt barmark och utmed min gångväg låg små toppskott av grankvistar på marken. Underliga mörkgröna, välväxta, täta och taggiga små korvar med flat undersida. DE gick jag igång på! Eftersom jag bor i storstaden i en lägenhet som ingalunda är överdådig utan precis gjord för två ... utan plats för julgran, bli det här mitt bidrag till ett julfirande av rätta virket!

Måtte nu inte de nedfallna skotten vara ett tecken på att granbarksborren är i farten ... de kan väl fira jul någon annanstans?

Så här gör du en ljusmanschett på 10 minuter!

Det här behöver du:

🌲 Ståltråd, grön bindtråd och avbitartång.

🌲 Granris och eventuellt kottar.

Så här gör du:

🌲Plocka nedfallet granris och kottar om du har tillgång till skog och mark! Du kan även fråga julgransförsäljaren om några överblivna granrisgrenar finns att få. Vid den här tiden på året brukar de vara extra snälla, ni vet!

🌲 Mät ut en något större cirkel av ståltråd runt föremålet, i det här fallet ett ljus, och linda två varv för stabilitetens skull (se bild 1).

🌲 Vira fast granskotten på ringen med bindtråd. Lägg skotten lite omlott och åt samma håll och fortsätt så hela varvet runt. Ett tips är att göra flera "kransar" i olika storlekar och hänga som ett pärlband på ytterdörr eller i fönster. Ett grövre jute- eller hampasnöre blir fint och förstärker den rustika känslan. Klappat och klart för en fröjdefull jul! Doftar jul gör det ju också!


I brist på julgran blev det i alla fall en ljusmanschett!

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar