Välkomna till "Hötorget" och Aune Laukkanens härliga kökskonst från 1950-talet! Hennes stiliserade mönster låg bra i tiden och blev omåttligt populära. Jag förstår alla husmödrars förtjusning när bättre tider stundade och framför allt när en ny, innovativ textil produkt med multifunktion lanserades på marknaden. Gångehanduken! Nu skulle det bli andra bullar och fler aktörer i köket! Handduken från Almedahls med textiltryck på linne, är lång och smal - avsedd att bäras av personer iklädda byxa. Om gångehanduken bidrog till någon arbetsutjämning i hemmet hyser jag tveksamhet inför... där finns fortfarande mycket att jobba på! Solklart är dock att Aune Laukkanens mönster är älskade av mig och många andra. En färgglad glädjespridare av högsta rang!
Fler mönster finns i högermarginalen under "Välj bland". Kika där!
Vad är då en gångehandduk? Jo, gångehandduken lanserades 1955 på H55 i samarbete med NK:s Textilkammare och Almedahls under namnet "Linnelinjen". Handduken var en något smalare och längre handduk, avsedd för den moderne mannen att ha i byxlinningen som skydd för stänk och kladd på byxorna vid matlagning. En innovativ produkt - ett uppdaterat förkläde för mannen med förhoppningar om större närvaro och delaktighet i köket! Gångehandduken kunde även användas som duk eller bonad. Louise Fougstedt Carling, Marianne Nilsson, Tove Jansson, Aune Laukkanen med flera har formgivit mönster till många gångehanddukar. Engelsmännens motsvarighet är en tea towel. En av dåtidens nymodigheter med textil multifunktion! Under 60-talet minskade gångehandduken i popularitet. Men den hänger kvar än idag, nu som en "släng" hos de professionella kockarna, omönstrad!
Lite om Aune Sofia Laukkanen (1921-1990): Finsk textilformgivare/mönsterritare som kom till Sverige under 40-talet. Arbetade först på Rörstrand som dekoratör och medarbetare till Carl Harry Stålhane under 1940-60 talet. Därefter för Almedahls där hon formgav många textilmönster på handdukar, tyger och gardiner. Aune formgav också mönster för den finländska marknaden, Tampella och Arabia. Känd för sitt mönsterspråk med stiliserade frukter, grönsaker, gummor och gubbar.
💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar