onsdag 23 augusti 2023

Inger Sönnergren Hultberg - textil & mönster

 

Undrar sa flundran om det här är ett äpple ... 

Jajamän! Nu är tiden för äpplen inne och just idag under tallriken på matbordet! En bordstablett i linne, Äpple, formgiven av Inger Sönnergren Hultberg på 1950-talet. Helt i linje med årtiondets  geometriska formspråk. Till att börja med såg jag faktiskt inte vad mönstret föreställde men med tiden klarnade det lite och då såg jag en flundra! När den legat till sig ytterligare, ja först då, framträdde motivet av ett äpple helt klart. Charmerande!

Lite om Inger Sönnergren Hultberg (1923-2014): Född i Göteborg. Studier vid textillinjen 1938-1944 på Slöjdföreningens skola i Göteborg där hon bland annat fick kunskaper i textiltryck av Erik Ljungberg. Under studietiden blev hon flertalet gånger belönad för sina prestationer. Efter studierna anställdes hon av Erik Ljungberg på Farma Textiltryck AB och var delaktig i produktionen av Josef Franks schabloner, men fick även formge egen textil. Vid tiden för giftermålet med Clas-Henrik Hultberg 1950 hade Inger Sönnergren Hultberg en gedigen utbildning som textilformgivare och textiltekniker. Paret flyttade till Gotland och startade upp den gemensamma verksamheten i Klintehamn där Clas-Henrik Hultberg stod för det trycktekniska i företaget. De producerade handtryckta produkter för hem, hushåll och beklädnadstextil som sedan såldes i Hemslöjdens butiker över hela landet. Textilen gick även på export till Danmark, Holland, Schweiz, Kuba och USA. Inger Sönnergren Hultberg gjorde även kyrklig textil till öns kyrkor.

Lite om 1950-talet: Textilens årtionde då Sverige genomgick en revolution på området. Nonfigurativa, abstrakta och geometriska mönster var de mönsterspråk som dominerade jämfört med 40-talets snällt småblommiga och rätt diskreta mönster, oftast importerade. Trycktekniken förbättrades och man såg med nya ögon på textilens betydelse i hemmet. Inte ens linneskåpen undgick en granskning av sitt innehåll och en standard utarbetades. Årtiondet lade grunden för svensk tekoindustri och inhemsk textilformgivning. Textilindustrin började avvecklas under slutet av 1960-talet för att helt upphöra under 1970-talet. Fabrikerna blev olönsamma i konkurrensen med omvärlden om billigare varor.

🍏🍏🍏🍏🍏🍏🍏🍏🍏🍏🍏🍏🍏

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar