onsdag 9 augusti 2023

skördetid för Louise Fougstedt & Linnelinjen


En älskad gångehandduk, 50*90, här sydd som paradhandduk, av Louise Fougstedt för Almedahls "Linnelinjen", gott folk! Det blir torghandel för mig även i år med förhoppningar om att frukt, bär och grönsaker haft bättre betingelser på andra håll i landet. Det inte kylan tog i maj, tog den långvariga torkan i juni och början av juli. Något enstaka körsbär hängde och dinglade till fåglarnas stora förtjusning. Det har varit svårt nog att se syrenbuskar, snöbär och till och med ormbunkar ligga utslagna till marken av vattenbrist. Det problemet är nu avhjälpt med råge! Tyvärr har det också varit märkbart lite insekter, fåglar och fjärilar och det är riktigt oroande. Naturen verkar ha tappat kraften ... vart är vi på väg?

Om "Linnelinjen" (1955): Kollektionen "Linnelinjen", en textil satsning från Almedahls, presenterades våren 1955 och slog igenom på bomässan i Helsingborg sommaren 1955, kallad H55. Astrid Sampe från formgivningscentret NK:s Textilkammare anlitades tillsammans med medarbetaren Marianne Nilson för uppdraget att skapa mönster och produkter som skulle ingå i ett modernt linneförråd. Linnelinjen expanderade och följdes av "Skyttelvägen" (1957) för reformering av gardiner, sängöverkast och möbeltyger. Senare tog "Lakanslinjen" sig an sovrummets textilier. Begreppet "Linnelinjen" var ett arbetsnamn till slutet av 1960 talet.

Vad sjutton är då en gångehandduk? Jo, gångehandduken lanserades 1955 på H55 i samarbete med NK:s Textilkammare och Almedahls under namnet "Linnelinjen". Handduken var en något smalare och längre handduk, avsedd för den moderne mannen att ha i byxlinningen som skydd för stänk och kladd på byxorna vid matlagning. En innovativ produkt - ett uppdaterat förkläde för mannen med förhoppningar om större närvaro och delaktighet i köket!  Gångehandduken kunde även användas som duk eller bonad. Louise Fougstedt Carling, Marianne Nilsson, Tove Jansson, Aune Laukkanen med flera har formgivit mönster till många gångehanddukar. Englands motsvarighet är en tea towel. En av dåtidens nymodigheter med textil multifunktion! Under 60-talet minskade gångehandduken i popularitet. Men den hänger kvar än idag, nu som en "släng" hos de professionella kockarna, omönstrad!


Lite om Louise Fougstedt Carling (1938--): Född i Stockholm. Mönsterformgivare av textilier, brickor, plastföremål och golv. Studier vid Konstfack, textillinjen (1955-58). Efter en sommarpraktik 1957 direktrekryterades hon till NK:s textilkammare av Astrid Sampe, där hon fortsatte arbeta fram till 1969. I NK:s samarbete med Almedahls Linnelinjen (1955) och Skyttelvägen (1957) formgav hon flera mönster för dekorativa gångehanddukar som bl a Bagare Pigg, Nu är det jul igen (1955), metervaran S:t Claus och mönstret Ljung (1959). Louise Fougstedt Carling och Monica Widlund Dare, båda textilformgivare med ett förflutet hos Astrid Sampe på NK:s textilkammare, startade Designstudion AB 1969 och anställde senare Chiqui Mattson. Från 1974 drev Louise Fougstedt Carling Designstudion tillsammans Suzanne Engel under många år. Designstudion gjorde mönster för Almedahls, IKEA, Hammarplast, Åry, Tarkett, Hackman och KF för att nämna några. Giftemål 1962 med Åke Carling. Bosatt i Norrtälje. Svedala, Havstulpan och Nattviol är knappt en handfull mönster av de över tusen som hon formgivit. Louise Fougstedt Carling ritade Sveriges första mönstrade pappersduk för Duni på 1960-talet!

🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar