fredag 15 december 2023

jul på snöre - DIY - julgirlang av återbruk

 

Med hjärtat på rätta stället! Julmånaden är i full gång och jag har snöat in på halm = julbocken med andra ord! Länge har jag velat ha en bock men han har inte släppts in på grund av platsbrist men i år slog jag till i ett lite mindre, blygsammare och behändigare format. Varje år inför jul försöker jag hinna med att göra en girlang eller två att hänga i fönster, på vägg eller dörr av återbrukat material som annars kanske hade hamnat i soporna. Jag hittar det mesta för en billig peng i cirkulära butiker eller på loppmarknader när julen går mot sitt slut eller som här, i vårt gemensamma återvinningsrum i föreningen. En remake som varit efterlängtad i åratal. Jag har använt röd filt, halmstrån, träkulor, jutesnöre och så huvudattraktionen i kreationen; julbockarna! Ett tips är att samla alla möjliga småsaker under året för att sedan samla ett gäng fingerfärdiga runt bordet och låta kreativiteten sprudla. Till påsk, annan högtid eller helt enkelt när lusten faller på. Enkelt och opretentiöst! Så kul att man knappt vill sluta! ALLA KAN oavsett ålder! Jag har trätt upp en historia av önskningar, minnen och ett liv på ett långt snöre ... Förgängligt må så vara!

Jag önskar alla en fortsatt skön DECEMBER, en riktigt GOD JUL & ett GOTT NYTT ÅR och på återseende 2024!

Lite om julbocken: Numera en prydnad i halm med röda band i svenska hem. Historien bakom en av våra käraste julsymboler sträcker sig långt tillbaka och är både mörk och vild. Ett hopkok beroende på trosåskådning, med stor utvecklingspotential och med arbetsrotation. Jag väljer att fokusera på den skandinaviska bocken och dess "goda" sidor. Den andra, mörka och vilda, har vi nog av tycker jag. 

Den förkristna julen firades kring vintersolståndet när det var som mörkast. Julbocken symboliserade kraft och fruktsamhet och kommer från asaguden Tors vagn som drogs av bockar. Syftet med många riter var att från den bärgade skörden rädda över växtkraft till nästa årsgröda. ”Skördebocken” var en symbol för fruktbarhet och brukade tillverkas av den sista kärven halm från det gångna året med önskan om god skörd nästa år.
 
I början av 1700-talet nämns julbocken för första gången i litteraturen då ungdomar beskrevs springa  mellan gårdarna tiggandes mat och sprit. I upptåget bland stjärngossar, vise män och andra figurer var julbocken med, klädd i päls och bockhorn, och hans uppgift var att retas och få folk att skratta. 

Den svenska bocken betraktades som ett skogsväsen och om julen kom han närmare för att på själva julaftonen befinna sig osynlig inuti husen. Att vara välvilligt inställd till julbocken vara A och O för att få ett påföljande lyckosamt år. Ibland ställde man julbocken under bordet och serverade den mat. Bocken hade också en uppfostrande funktion. Föräldrarna kunde hota barnen med att julbocken skulle stånga dem om de inte skött sig ordentligt. Därav uttrycket "Finns de några snälla barn?" som används än idag.

Under 1700-talet och in på 1800-talet när det blev vanligt med julklappar, blev det julbockens uppgift att överlämna klapparna. I slutet av 1800-talet tog tomten helt över julklappsutdelningen.

🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar