onsdag 10 april 2024

dagensrecept.nu av ULLAS

 

Baka, baka, liten sockerkaka! När tillfälle ges ska jag prova att baka efter Ulla Scheuers recept som finns återgivet på paradhandduken ovan. På 50-60-talet när detta begav sig, var det här ett sätt att kommunicera på! Ett annat med brev, telefon eller via böcker, men som vi alla vet har mycket hänt sedan dess. För mig är det här kökskonst på hög nivå i en bra och funktionell produkt, extra mycket när den är formgiven av ULLAS! Den som vill fördjupa sig i paradhanddukens tillkomst och veta mer om Ulla Scheuer kan göra det nedan. Se även under "Välj bland" i högermarginalen för fler mönster av underbara Ulla! Ut och njut, gott folk!

Lite historik om paradhandduken/handdukstäckaren: En prydnadshandduk med vävt, broderat eller tryckt mönster. Används för att dölja andra handdukar. Ett gömsle för andra handdukar kan man säga. Handduken hör till våra äldsta textila bruksföremål. Historiskt räknades det som en självklar artighet att erbjuda gästen vatten och en handduk för att tvätta sig. För att minska tvättmängden kom husmödrarna på att man kunde gömma undan våta, använda handdukar bakom en handdukstäckare. Handdukarna hängdes upp på krokar, över eller bredvid tvättställningen, kommoden eller lavoaren. Krokarna var ofta monterade under en smal rundstång med en hylla ovanför. På stången hängdes paradhandduken som täckte använda handdukar. Paradhandduken var ett av de bruksföremål, där kvinnorna själva kunde skapa en utsmyckning till hemmet. Ofta broderad efter tycke, smak och mode. I takt med att badrum byggdes i bostäderna blev kommoden och handdukstäckaren överflödiga. Paradhandduken blev senare på modet igen, denna gång i köket för att dölja kökshanddukarna.

Lite om Ulla Scheuer (1936-2009): Född Svensson och gift Scheuer. Studier vid Slöjdföreningens Skola i Göteborg 1954-58. Hon praktiserade under skoltiden på Mölnlycke och fick anställning där efter avslutade studier 1959. På Mölnlyckes mönsterateljé arbetade hon för Viola Gråsten som var företagets konstnärliga ledare. Under hela sin aktiva period, 1959-1988, frilansade hon som textilformgivare, främst för textilfirman Stildukar i Göteborg som var hennes största uppdragsgivare. Andra Göteborgsbaserade textiltryckerier arbetade hon sporadiskt för. Ullas har designat allt från bonader till tallriksunderlägg, underkläder med motiv och julstrumpor. Den första stora julstrumpan i Sverige är formgiven av Ullas. Hennes tyger har även funnits på IKEA. Under sin karriär var Ulla känd i alla de nordiska länderna, och tillhör idag de mer trendiga formgivarna av textiltryck från 60-talet. Hon fortsatte även på senare år att måla motiv på det platta perspektivlösa sätt som hon en gång blev känd för. ULLAS har under 2000-talet varit den mest åtråvärda bland samlare av textiltryck i Japan. Ulla Scheuer avled 10 juli 2009, 73 år gammal. Textil signatur ULLAS.

🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮🍮

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar