söndag 8 december 2024

Bagare Bergström på ingång - Marianne Nilsson Almedahls Linnelinjen

 

Bagare Bergström är på ingång och det blir storbak i dagarna tre! En gångehandduk formgiven av Marianne Nilson för Almedahls Linnelinjen. Vilket mönsterspråk! Jag är full av beundran. Som ni förstår så lackar svetten i ugnsvärmen och det brinner nästan i husknuten. Hur ska jag då hinna med att lacka mina julklappar med mitt fina sigill? Puh, vilket jäkt ... andas, andas. En fin 2:a advent önskas alla! Varsågod, ta en humörhöjare till!

Lite om Marianne Nilson (f 1933): Svensk textilformgivare. Studier vid Konstfacks textillinje 1952-54 i Stockholm. Marianne Nilson var en av medarbetarna på NK:s Textilkammare och hade ett nära samarbete med chefsdesignern Astrid Sampe. I början av 1950-talet anlitar Almedahls NK:s Textilkammare för att utforma kollektionen "Linnelinjen". En kollektion med många tryckta mönster och nya textila produkter för ett modernt kök och linneförråd, formgivna bland annat av Marianne Nilson. Mariannes mest kända mönster för Linnelinjen är Sillsexa och Bagare Bergström

Om "Linnelinjen" (1955): Kollektionen "Linnelinjen", en textil satsning från Almedahls, presenterades våren 1955 och slog igenom på bomässan i Helsingborg sommaren 1955, kallad H55. Astrid Sampe från formgivningscentret NK:s Textilkammare anlitades tillsammans med medarbetaren Marianne Nilson för uppdraget att skapa mönster och produkter som skulle ingå i ett modernt linneförråd. Linnelinjen expanderade och följdes av "Skyttelvägen" (1957) för reformering av gardiner, sängöverkast och möbeltyger. Senare tog "Lakanslinjen" sig an sovrummets textilier. Begreppet "Linnelinjen" var ett arbetsnamn till slutet av 1960 talet.

🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar