fredag 14 december 2012

"pilhäcken" Johan Lindström Mölnlycke BRA BOHAG

"Pilhäcken" Johan Lindström 1957
Om det är någon som har försökt sig på att göra en pilhäck . . . så är det väl Johan Lindström. 1957 formgav han det handtryckta tyget "Pilhäcken" för Mölnlycke. Stiliserat och grafiskt. Mitt i prick . . . jag är förälskad på nytt . . . Informationen är knapphändig om herr Lindström och hans formgivarbakgrund . . . någon som vet . . .

4 kommentarer:

  1. Kan inget om formgivar bakgrunden, men antar att det är samma Johan som hyrde in sig på Särö värdshus sommaren 1959. Han tecknade mönster på sena kvällar till tonerna av Birgit Nilsson sjungades ngn Wagneropera på hög volym. Efter en lyckad mönsterförsäljning slog han på stort och lagade Boillabaise till oss som bodde på hotellet, men vi fick alla hjälpa till med råvarorna. Varje helg, när kiosken utanför var öppen, bjöd han oss tre smågrabbar på pinfärska munkar (kokosbollar)... Speciell man...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät trevligt . . . med Bouillabaisse och munkar och stort tack för Din målande beskrivning av Johan! Det verkar troligt att det är samme Johan eftersom han var verksam i Göteborgstrakten. Han bör ha varit drygt 30 år vid den tidpunkten. Här nedan finner Du lite info om honom som kanske kan ge dig vissa ledtrådar.

      Johan Lindström (1927-2013): Studier vid Konstfack och Valand. Arbetade på Naturhistoriska Museet i Göteborg som tecknare av djur och växter. Frilansade som mönstertecknare och gjorde textilmönster för bla Gamlestadens och Borås Wäferi.

      Radera
    2. Jodå, visst är det samme man. Jag googlade lite till och kände raskt igen mönstret "Saker och ting" som jag har ett större tygstycke av (eller heter det våd?) liggande i ngn garderob...
      Förmodligen ngt som min mor inhandlat senare... Kul!

      Radera
    3. Men vad roligt för oss båda att bringa klarhet om denne "specielle man"! Jag känner till tygtrycket "Saker och ting" och tycker det är jättefint. Om Du någonsin vill att det ska lämna Din garderob får Du gärna kontakta mig via e-mail här på bloggen (längst upp på sidan). I min samling skulle det passa fin-fint!

      Radera