lördag 16 februari 2013

ett virrvarr av retromönster . . .

 
är det någon som kommer ihåg de här grytunderläggen från 60-talet . . . nykokt potatis och kalops . . . köksbordet med perstorpskivan virrvarr . . . köket med den låga diskbänken och de turkosblå skåpsdörrarna . . .  
 
Laminat i mönstret Virrvarr av Sigvard Bernadotte (1958)
hittade dem på loppis för småpengar . . . lyllo mig . . . små inredningsdetaljer som gör så mycket . . . helt oanvända . . . nu ett kärt återseende varje dag vid middagsbordet . . . klart som korvspad att de används! Fler mönster och färger finns att se här! 

Om Virrvarr & Perstorp AB: Mönstret Virrvarr av Sigvard Bernadotte kom i produktion 1958, och har ett utseende som förknippas mest med ”Perstorpsplattan”. Mönstret togs ur produktion i början av 1990-talet, men återupptogs på grund av stor efterfrågan 1998. 
 
Egentligen heter materialet högtryckslaminat, ett mera folkligt namn är Perstorpskiva, och används till mycket mer än bara bord och bänkskivor. Laminatet uppfanns av Perstorp AB som tillverkade högtryckslaminat från 1920-talet fram till 2007. Den klassiska Perstorpsplattan började tillverkas 1950. Sedan 2000 tillverkas laminatskivan av Formica i Finland, England, Spanien och Sverige. Lamiroc är en annan svensk tillverkare.
 
Högtryckslaminat är ett skivmaterial som består av flera skikt papper som beläggs med fenolharts och melamin som pressas samman under högt tryck. Det är mycket  slit- och reptåligt och tål temperaturer upp till 180°C. Laminatets mönster har stora variationsmöjligheter, det kan vara präglat med ett mönster eller motiv, olika träslag, typer av sten eller enbart fler eller enfärgat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar