torsdag 20 juli 2017

handsnidad träkrok - ett träämne - Monthly Makers tema "något du aldrig testat" juli 2017 - DIY & REPURPOSE

Hallå igen! Vid temasläppet på Monthly Makers - "Något du aldrig testat" i början av månaden stod allt stilla. Jag stod på stranden vid Stillhetens Hav och inte på en klippa i Stockholms skärgård. I en kommentar på Instagram undrade jag om jag möjligtvis kunde bidra med ett bryderi!!!!! Lyckligtvis rätade det ut sig till slut, och jag har provat att göra något nytt och oprövat för mig i ett hårt material. Sommartid är det viktigt att projekten är portabla utan att göra avkall på funktion. Att föremålet är brukbart är också viktigt och med minsta möjliga slitage på plånboken.

Och nu till mitt bidrag på självaste ämnet - nämligen träämnet! Om vintern är det alltid några snötyngda grenar på enarna som gått av och som måste sågas av om våren. De hamnar på brännhögen. Ur bråten fiskade jag upp en ene-gren lämplig att göra en krok av. Att få använda kniv vore kul, tänkte jag! Jag måste ju göra skäl för mina norrbottniska rötter! Snida, tälja och karva i trä är helt nytt för mig . . . och åååhh så kul. Ett perfekt projekt att ta till lediga stunder, även på stranden. Bilderna ovan beskriver arbetsförloppet - från gren till färdig krok, som också ses i sin helhet nedan!

De här handverktygen behöver Du:

* Fogsvans (såg för grovsågnig)
* Japan-såg
* Tving
* Morakniv
* Fil & sandpapper
* Borrmaskin för håltagning

Så här gör Du:

🌲 Använd en gren med grenklyka från en enbuske eller gren av annat träslag. En relativt kraftig gren behövs för vid avbarkning återstår endast ca 75% av materialet. Likaså måste den vara torr. En ny upptäckt!

🌲 Grovsåga ut den del som kan tänkas bli en krok.

🌲 Nu kommer det trixiga momentet att dela den mitt itu - en plan baksida att fästa mot vägg. Till min hjälp har jag använt en tving och en japansåg som sågar på drag. Med den får man fina snittytor och raka skär.

🔪 Dags för Mora-kniven! Barka av försiktigt, utan att göra hack och åverkan på ene-träet. Skrapa hellre, än att tälja bort. Kroken börjar ta form - naturens egen form! Avsluta med fil och sandpapper och borra hål, gärna försänkta, för skruvar att fästa kroken med. Klart!

Handsnidad träkrok av en enbuske, ca 35 x 150.

Efter hårt slitage på mina stackars ✋✋ står omvårdnad av dito nu först på agendan! Manikyr med andra ord! Jag tackar Monthly Makers för input och nyupptäckten med arbete i trä. Någon Shaker blir jag aldrig, men deras formidabla förmåga att göra funktionella och enastående trämöbler finns att se och läsa här i ett tidigare inlägg. Det var det hela från Döderhultarn! Tack och hej och hopp ner i paraffinbadet!

Komplettering/tillägg 2017-08-09: Sedan jag publicerade det här inlägget har jag satt kniven och sågen i ytterligare en bit enved och gjort en krok med dubbel funktion som är både större och nättare. Den finns att se här!

10 kommentarer:

 1. Å, den blei ordentleg fin! Diggar det enkle uttrykket samstundes som den er vakker og veldig praktisk :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Silje! Det var ett kul och lärorikt projekt som gav mersmak . . . nu karvar jag på en dubbelkrok!

   Radera
 2. Jättesnygg! Har tänkt prova detta men aldrig gjort det. Nu fick jag en hel del bra tips (torr gren, verktygstips). Kanske går ut och ser om jag finner lämpligt ämne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stora tack, Borgmästaren! Men vad kul att du också ska angripa en trädgren - då blir vi två krok-makare!

   Radera
 3. Åh vad kul att få följa hela processen och vilket gediget hantverk! Förstår att händerna ömmar, men värt det för en så fin krok. Måste dofta ljuvligt också, ene är mitt favoritträslag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Alicia! Jo, jo, det var det väl värt och vad bra att tillverkningsbilderna gav bra info! Jag är nu på gång med karvandet igen!

   Radera
 4. Jamen.. då så!! Har länge suktat efter en japansåg! Tack för en anledning att göra slag i saken och för en superbra beskrivning :) En sådan fin krok vill jag också ha!!

  SvaraRadera
 5. Hej Lopplisa! Jamen ... självklart ska Du ha en japansåg i verktygsarsenalen! Oumbärlig tycker jag. Sedan är det bara enbusken som saknas och så sitter kroken på väggen! Jag kan berätta att jag fått mersmak och att ytterligare ett inlägg kommer snart om kroktillverkning - nu i en något förfinad form! Håll ögonen öppna för här är det någon som är really hooked!

  SvaraRadera
 6. Så imponerad över hur du kan snida, tälja och karva i trä! Blev supersnyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Julia! Det känns kul och inspirerande att ha använt en gammal beprövad teknik i ett "enastående" material. Jag kunde inte hålla händerna och kniven i styr särskilt länge och har nu påbörjat ytterligare EN till! Tack för input med månadens tema. Det fick mig att prova till att nu vara helt såld! Stort tack igen!

   Radera