måndag 11 februari 2013

vi flytt int . . .


i helgen tog vi en promenad runt Råstasjön ~ där fortgår namninsamlingen "Rädda Råstasjön" för fullt ~ men vi hade fullt upp med annat . . .  att räkna hägrar . . . inte får alltså . . . summa summarum 53. Under åren har antalet ständigt ökat . . . och det är fantastiskt att se . . . exotiska fåglar . . . mitt i vintern här i Stockholm . . . som enbenta sura gubbar ute på isen . . . ståendes blixtstilla . . . eller som en väninna till mig i Katrineholms-trakten uttryckte sig när hon en kväll kom körandes i bil och såg något på vägen . . . "jag trodde det var en brännvinspåse någon ställt där" . . . 
 
Hägern satt i granen . . . skulle skala kottar . . . 
i förbifarten kan jag nämna att vi varje kväll ser hägrarna på inflygning till stora granen utanför vårt vardagsrumsfönster . . . stora svarta skuggor mot kvällshimlen . . . ett nattligt favorithak tydligen . . . då ska dagen först högljutt summeras och sedan är det . . . suss på dig . . . du vackra fågel fenix . . . och jag är hur jolly som helst över våra gran(n)ar . . . 
 
Om Gråhäger: Tillhör familjen hägrar inom ordningen pelikanfåglar.
 
Utseende: Gråhägern är stor och grov med lång s-formad hals, långa vingar och ben och lång dolkformad näbb. Dess längd är, med utsträckt hals, mellan 85 och 102 cm, vingspannet 155-175 cm och väger upp till 1,4 kg. På ovansidan askgrå. Skuldrorna har förlängda ljusgrå fjädrar. Vingpennorna är gråsvarta, vingens framkant, huvudet och strupen vita. Hjässan och en lång nacktofs är svarta. Halsen är gråaktig, med svarta fläckar i rader längs framsidan. Bröstet har förlängda vita fjädrar och buken är vit. Näbben, benen och även ögats iris är gula. I flykten drar den in huvudet intill kroppen vilket gör att den får en högbröstad profil. 
 
Utbredning: Gråhägern har ett mycket stort utbredningsområde. Den häckar i Europa så långt västerut som Azorerna, och norrut till Harstad i Norge, i Afrika både i norr kring Medelhavet och söder om Sahara, ända ned till Sydafrika, i stora delar av Asien och på öar i Indiska oceanen. Populationerna i östra Europa och palearktiska Asien är flyttfåglar medan resterande populationer är kortflyttare, strykfåglar eller stannfåglar. Hägern är i Sverige en relativt vanlig häckfågel och finns i området från Mälardalen och söderut. I Norrland är gråhägern sällsyntare. Merparten av den svenska populationen är flyttfåglar, men i södra Sverige och på Sveriges västkust är den stannfågel. 
 
Häckning: Hägern bygger bo i höga träd, helst i bok eller alm i skogsmark, vid insjöar och havsvikar med bräckt vatten. Gråhägern häckar i kolonier, ibland på upp till 50-100 par. Bona är glest byggda av grenar och kvistar, på ovansidan fodrade med gräs och hår. Den lever monogamt. Honan lägger en kull om året med i genomsnitt 3-5 ägg, vilka är blåaktigt gröna, utan fläckar. Båda föräldrar hand om ungarna i cirka 42-45 dygn tills de är flygga.
 
Föda: Lever huvudsakligen av fisk. Jagar genom att stå blickstilla i vattnet och sedan snabbt snappa upp fisk som simmar förbi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar