måndag 15 april 2013

i linje med Olle Baertling . . .

 
Who´s that man? . . . jo, Olle Baertling ~ svensk målare & skulptör. I veckan klev jag rakt in i en av hans monumentalmålningar (1959) på Sveavägen 17, första hötorgshuset . . . och har ni vägarna förbi så gå in i entrén och känn . . . Olle i offentligheten . . . vardagar är entrén öppen och under helgerna kan man se hela härligheten genom glasdörrarna . . . gratis är det också! Jag rekommenderar verkligen en citysväng förbi där . . . och givetvis till Moderna Museet där hans affischer med mera finns att se & köpa . . .
 
Sveavägen 17 - höghus 1 (vid Konserthuset)
 
Denise - tygtryck på sammet
 
Ljungbergs Textil har Olles "Denise" på tyg . . . han bidrog med två mönster - Margot och Denise - till Signerad Textil. Mönsterförlagan till "Denise" är en gouache; svart botten med vita linjer och en liten skarp turkosfärgad rektangel i ena hörnet. Mönstret lär vara döpt efter Denise René, ägarinnan till ett av Paris förnämsta gallerier för abstrakt konst under 50-talet. Trycks på kraftig bomullssammet. Han var oerhört noggrann med att färgnyanserna var de exakt rätta vid överföring till textil.
 

Och så här ser mannen ut som föredrog artificiella färgnyanser som inte gav naturassociationer  . . . och som menade att svart var en magisk färg, både lätt, glad och vacker . . . jag instämmer till fullo . . . och njuter av det han tillfört konstvärlden . . .
 
 
Lite om Olle Baertling (1911-1981): Svensk målare och skulptör. Född i Halmstad. Började som expressionist 1930. Baertling utbildade sig i Paris hos André Lohte och Fernand Legér. Han arbetade i en rent geometrisk, nonfigurativ stil och skapade i sina målningar den "öppna formen" med trianglar, ofta i svart, och dissonanta färgklanger i dynamiska kontrastlägen. Hans formspråk domineras till att börja med av plana färgytor och från mitten av femtiotalet av trianglar och diagonaler. Baertling har även arbetat med linjetunna stålrörsskulpturer och utfört monumentalmålningar i bla första höghuset i Hötorgscity (1959) och i Kulturhuset (1974) i Stockholm. Sin första separatutställning hade han 1949 i Stockholm. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar