onsdag 22 januari 2014

Stig Lindberg - textilmönster


Vad har vi här för något? Jo, textilmönstret Herbarium formgivet av Stig Lindberg från 1947. Finns även som tapet. Textiltrycket från Ljungbergs Textil finns i tre färgställ-ningar. Populära mönster som han formgivit är Melodi, Pottery, Lustgården, Fruktlåda och Bulbous. De två sistnämnda tilltalar min smak. Nästan så att jag kan känna gräset mellan tårna, och om ett par månader är det faktiskt så. Svårt att tro nu, när man pulsar runt i snödrivorna, klädd till oigenkännlighet.


Den här lilla fina, ovala skålen fann jag på loppis. Skamlöst billig och en av mina favoriter. Givetvis formgiven av Stig himself. Härlig . . . i både form och mönster!

Lite om Stig Lindberg (1916-1982): Född i Umeå. Industriformgivare, keramiker och illustratör. Han började sin bana på Gustavsbergs porslinsfabrik där han senare efterträdde Wilhelm Kåge som konstnärlig ledare. Samarbetet med Astrid Sampe på NK:s Textilkammare 1947 resulterade i flertalet mönster med lekfulla, färgstarka illustrationer, bland annat mönstren Fruktlåda, Lustgården och Pottery. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar