måndag 30 januari 2017

hundraåringen som hamnade på golvet - ryamatta Tabergs Yllefabrik vintage/retro 1970-tal





En matta av den rätta ullen! Och med otrolig charm! Jajamensan! Vem kan motstå en ryamatta från Tabergs Yllefabrik AB i de här eldiga och högexplosiva färgerna? Nockrad efter nockrad av ullgarn på en yta av 163 x 238 cm. En härligt, stormönstrad matta i gul/orange/röd/cerise kulörer från 1960-70-talet. Mattan är märkt Tabergs Yllefabrik AB. Det framgår inte vem som är mönsterformgivare eller vem som vävt mattan. Ett magnifikt konstverk på golvet! Jag är bedrövad över att behöva konstatera att ryan med sin storlek och höga färgvolym inte passar hemma hos mig. En humörhöjare, eller hur? Stort grattis på 100-årsdagen!

100-års jubileum för ryamattan & lite historik: Förr var det inte den luggiga sidan på ryan som dekorerades. Luggsidan skulle vändas nedåt eller inåt för att ge största möjliga värme i säng eller som klädesplagg. Det var först när ryan började användas i prydnadssammanhang som den luggiga sidan blev rätsida. Senare kom den att användas som värmande väggprydnad eller som matta, och som matta är ryan endast hundra år gammal. Det som kännetecknar ryamattan är den långa, litet glesa luggen med stiliserat och abstrakt mönster. En ryamatta vävdes för första gången 1917 på Svensk Hemslöjd. Man använde då den gamla ryatekniken, dvs handvävning i vävstol. I början av 1930-talet lanserades tekniken att med grov nål, för hand, sy i en färdigvävd botten. Hipp, hipp, hurra för 100-åringen!

Lite om Tabergs Yllefabrik AB & Bra Bohag: Tabergs Yllefabrik grundades 1905. En Yllefabrik med spinneri, väveri, beredningsverk och färgeri i Smålands Taberg, Jönköpings län. Tillverkning av möbeltyger, filtar och mattor (Tabergsmattan) mm. Som mest 300 anställda. Tabergs Yllefabrik AB ingick i intressegruppen Bra Bohag. I krisen inom textilindustrin gick fabriken i konkurs 1978 och lades ner.

Bra Bohag startade 1956 som en frivillig sammanslutning av åtta möbelfabrikanter som snart blev elva. Syftet var gemensam marknadsföring och reklam på rikstäckande bas. Bra Bohags logo återfinns på möbler framför allt från 50- och 60-talet. Logon vittnar om god kvalité och vacker design. Märket spred sig snabbt och många av Sveriges möbelbutiker hade en egen avdelning med möbler endast från Bra Bohag. Man knöt till sig kända designers som bl.a. Alf Svensson, Yngvar Sandström, Sven Engström och Gunnar Myrstrand. Övriga företag inom heminredningsområdet som ingick i Bra Bohag-gruppen var: 

Ljungs Industrier AB = Dux sängar och Dux Möbler
AB Svenska Möbelfabrikerna
Bodafors AB Karl Andersson & Söner, Husqvarna
AB Hugo Troeds Industrier,
Bjärnum AB Hagafors Stolfabrik, Nässjö
E Tingström Möbelfabriks AB, Valdemarsvik
Eilas, Linköping 
AB Nybrofabriken, Fröseke
Bergbom & Co AB, Malmö
Tabergs Yllefabrik AB, Smålands Taberg
Mölnlycke Väfveri AB, Göteborg

2 kommentarer:

  1. Jag tänker att ryamattan är designad av min far, Otto Jacobsen. Han var chefsdesigner på Tabergs yllefabrik från 1960 och fram till nedläggningen av fabriken.
    Hälsningar
    Peter Jacobsen

    SvaraRadera