Yeees, nästan alltid på hugget och med metspöt i hand! Dags för välbehövligt brygghäng med andra ord. Finns det något mer avkopplande? Timmar av stirrande på ett flöte som guppar omkring, lite småprat, vågskvalp, en klunk kallt kaffe . . . och ingen 🐟 på kroken trots agn med finaste och fetaste marrarna från komposten. Det är sinnessjukt befriande och bidrar definitivt till välmående i en annars rätt så stressig tillvaro. Att fångsten uteblir är en bisak. På tal om fiske så visas självklart en brukstextil som anspelar på temat. En linnehandduk med textiltrycket "Sillsexa" formgivet av Marianne Nilson, 1955. Mönstret ingick i Almedahls stora satsning, "Linnelinjen", under 1950-talet, då svenskarna efter andra världskriget var svältfödda på textil för hem och bostad. Nu skulle linneskåpen förnyas och fyllas med moderna textilier. Och visst är textiltrycket nyskapande och modernt och gör handduken till en vacker vardagsvara, både då och nu. Vad vore vi utan textiliernas årtionde - 1950-talet!
Lite om Marianne Nilson (1933--): Svensk textilformgivare. Studier vid Konstfacks textillinje 1952-54. Nära medarbetare till Astrid Sampe på NK:s Textilkammare. Formgivit flera mönster och textilier till Linnelinjen för Almedahls under 1950-talet. Två mycket kända mönster som Marianne formgav till "Linnelinjen" inför bostadsmässan i Helsingborg, H55, var Sill och Bagare Bergström.
Om "Linnelinjen" (1955): Kollektionen "Linnelinjen", en textil satsning från Almedahls, presenterades våren 1955 och slog igenom på bomässan i Helsingborg sommaren 1955, kallad H55. Astrid Sampe från formgivningscentret NK:s Textilkammare anlitades tillsammans med medarbetaren Marianne Nilson för uppdraget att skapa mönster och produkter som skulle ingå i ett modernt linneförråd. Linnelinjen expanderade och följdes av "Skyttelvägen" (1957) för reformering av gardiner, sängöverkast och möbeltyger. Senare tog "Lakanslinjen" sig an sovrummets textilier. Begreppet "Linnelinjen" var ett arbetsnamn till slutet av 1960 talet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar