torsdag 23 augusti 2018

en färg- och mönstermissionär - Carl Johan De Geer - "Fågel Fenix", KF 1972Hög WOW-faktor! Idag får han ytterligare en medalj! Av mig!

Alla ord därutöver är överflödiga!

Textilformgivare: Carl Johan De Geer
Mönster: "Fågel Fenix", KF 1972.

Lite om Carl Johan Louis De Geer af Finspång (1938--): Född i Montréal, Kanada. Diplomatson med uppväxt i Köpenhamn, Bryssel och Warszawa. Svensk formgivare, konstnär, författare, filmskapare, musiker, designer, kulturjournalist, fotograf, skådespelare och scenograf. Studier i grafisk formgivning vid Konstfack i Stockholm 1959-63. Tillsammans med första hustrun Lena Helgeson startade han Fontessa 1964-67, en butik, studio och tryckeri belägen på Birger Jarlsgatan 95 i Stockholm där de sålde sina handtryckta tyger och kläder. Carl Johan De Geer ritade även mönster för Katja of Sweden. Han var med i konstnärskollektivet 10-gruppen från bildandet 1970 till 1986. 2017 fick Carl Johan De Geer den kungliga medaljen av regeringen, Illis quorum meruere labores för hans ”kulturella insatser på riksplanet”.

Formspråket är fantasifulla och naivistiska kompositioner med tydliga, expressiva mönster, ofta motiv från djur- och växtriket. En färg- och mönstermissionär!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar