torsdag 10 oktober 2019

NK´s kalenderhandduk från 1966 åter i bruk!1966 var året då det gjordes konststycken lite varstans. Ett år då NK:s kalenderhandduk fanns att sätta upp som almanacka och paradhandduk i ett. En fiffig kombo! I särklass kökets bästa textil som jag väldigt gärna kallar KÖKSKONST! Märkt med NK:s kalenderhandduk, TRYCKT MED VEDERB. TILLS. ENL. K.VET.-AKAD:S UTESL. PRIV. ALMQVIST & WIKSELL UPPSALA, MADE IN SWEDEN, i nederkanten, dock ej synligt i bild. Jag har aldrig sett någon tidigare, så det var ett extra kul loppisfynd. Väldigt välbevarad i 100% linne och numera åter i bruk i skärgårdsköket. Undrar som flundran vem som ritat det sommarfina mönstret. Ni som regelbundet läser min blogg känner nog till historiken kring paradhandduken, men för den oinvigde kommer den i repris nedan. Ännu bättre vore om modet med de funktionella och praktiska paradhanddukarna också kom i repris ... solkiga, nedfläckade handdukar har väl alla? MER KONST I KÖKET, tycker jag!

Lite om paradhandduken/handdukstäckaren: En prydnadshandduk med vävt, broderat eller tryckt mönster. Används för att dölja andra handdukar. Ett gömsle för andra handdukar enkelt uttryckt.

Handduken hör till våra äldsta textila bruksföremål. Historiskt räknades det som en självklar artighet att erbjuda gästen vatten och en handduk för att tvätta sig. För att minska tvättmängden kom husmödrarna på att man kunde gömma undan våta, använda handdukar bakom en handdukstäckare. Handdukarna hängdes upp på krokar, över eller bredvid tvättställningen, kommoden eller lavoaren. Krokarna var ofta monterade under en smal rundstång med en hylla ovanför. På stången hängdes paradhandduken som täckte använda handdukar. Paradhandduken var ett av de bruksföremål, där kvinnorna själva kunde skapa en utsmyckning till hemmet. Ofta broderad efter tycke, smak och mode. I takt med att badrum byggdes i bostäderna blev kommod och handdukstäckare överflödiga. Paradhandduken blev senare på modet igen, denna gång i köket för att dölja kökshanddukarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar