onsdag 14 april 2021

till Casablanca med Gunila Axén - Metropolkollektionen 1986

Affisch 10-gruppen, Metropol-kollektionen, 1986.

Nella mia casa (i mitt hem) ska tyget med det underbara mönstret "Casablanca", formgivet av Gunila Axén för 10-gruppen givetvis ha hedersplatsen. Med det menar jag verkligen att det ska ta plats, på väggen, på full bredd och längd. 1986 är födelseåret och från Metropol-kollektionen. Punkt! Jag blev eld och lågor när annonsen på @randigatradenshop kom för ögonen i Instagram-flödet och högg direkt. Jag är i grund och botten en stor älskare av den nordiska blonda, färgskalan vitt/offwhite/beige/brunt, ja, den luftiga avskalade skandinaviska looken, ni vet. Vi har ju det rätt mörkt omkring oss halva tiden och då behövs ljus som motverkan. Men det som verkligen fick mig på fall var färgnyansen. Hur knäppt det än kan låta så är det exakt rätt kombo till trägolven och parketten. Sån är jag!

Metropol-kollektionen bestod av 6 mönster: Capri - Tom Hedqvist, Casablanca - Gunila Axén, Monte Carlo - troligtvis Ingela Håkansson, Havanna - Inez Svensson, Luanda - Ingela Håkansson och Buenos Aires - Birgitta Hahn. Nytt för kollektionen var en ny färg som gruppen inte arbetat med tidigare, nämligen brunt.

Mönstret Casablanca trycktes på svart, vit, brun och blå botten mfl på Borås Wäfveri. Inspiration till mönstret hämtade Gunila Axén på en resa i Marocko, Casablancas vackra kakelväggar och ståtliga papegojblommor.

Lite om Gunila Axén, född af Klintberg (1941--): Textilformgivare, modeillustratör, kläddesigner. Debuterar som svensk textilformgivare på 60-talet. Födelseort Stockholm. Dotter till Rolf af Klintberg och Carin Knutsdotter Leijonhufvud, syster till folklivsforskaren Bengt af Klintberg och clownen Manne af Klintberg. Studier vid Beckmans reklamskola. Arbetar som modeillustratör på Dagens Nyheter 1966-1974. Samtidigt ritar hon sina första mönster med moln, fåglar och lejon, som Borås Wäfveri under ledning av Inez Svensson, trycker upp. Medlem vid bildandet av 10-gruppen 1970-1996. 1974 startar hon det randiga barnklädesföretaget Polarn & Pyret, som sedan följs av företaget med inriktning på damkläder, Axén & Co, 1984-2000. Professor i textildesign på Konstfack i Stockholm 1995–2004. Representerad med ett antal klädesplagg på Röhsska museet och Nationalmuseum i Stockholm. En stor inspirationskälla till hennes mönster är naturen. På senare år har hon tryckt upp sina tidlösa mönster från sin långa karriär, bla VOV (1968) och även skapat nya! Bosatt på Gotland där hon också driver butik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar