måndag 5 april 2021

makalöst rustikt & stiliserat av Ingrid Uhr - vintage påsktextil


Klart som korvspad att jag sparat det bästa av påsken till sist! Ingrid Uhrs stiliserade tupp, tryckt på juteväv, intar givetvis hedersplatsen. En fantastisk vepa/väggbonad som inte går av för hackor! Som ni redan vet har jag ett extra gott öga för textiltryck på det grova materialet - det ger en djupare dimension till det rustika. Visserligen kräver de lite mer försiktighet och ömhet vid hanteringen, MEN det väger tyngre. Hoppas alla fått en härlig påskhelg och fått njuta av våren lite! Alla ur ⏰⏰⏰ är också ställda på sommartid och det bådar gott inför framtiden, eller hur?

Det här inlägget ersätter onsdagens som utgår denna vecka. Väl mött veckan därpå när vi nääästan är halvvägs in i april. Då börjar det hända grejer - lite här och där och lite varstans! I Casablanca kanske!

Ta en titt  här på ytterligare ett magnifikt textiltryck med "växtkraft" som Ingrid Uhr formgivit. Nu är tiden kommen då allt tar fart ... även jag! Ansatsen har varit lång, längre än vanligt, men nu äntligen, är allt på GÅNG!

Lite om Ingrid Margareta Uhr (1931-2015): Född i Göteborg. Svensk textilkonstnär, målare, tecknare och arbetsterapeut. Dotter till Axel Karlsson och Lillie Söderström. Ingick äktenskap 1953 med ingenjören Lars Ivar Uhr. Hon utexaminerades som arbetsterapeut med konstsömnad som specialitet från Slöjdföreningens skola i Göteborg 1957. Senare kompletterade studier i textilkonst och studieresor till Tyskland, Nederländerna, Danmark och Norge samt vid KV konstskola i Göteborg och Gustavus Primus målarskola 1975–1977. Efter sin utbildning var hon verksam som arbetsterapeut vid Skolhemmet Stretered i Källerud och ledde kursverksamhet i konstsömnad. Separatutställningar i bland annat Göteborg, Strömstad och Lysekil. Hon medverkade i ett flertal samlingsutställningar i Götaland, bland annat på Klippans kulturreservat. Bland hennes offentliga arbeten märks en väggmålning i Källerud och jutevävsmålningar för Biskopsgårdens församlingshem, Hagakyrkan i Göteborg. Tillsammans med sin man utförde hon ett flertal offentliga utsmyckningar. Hon formgav mönster till tryckta textiler för mode och inredning samt jutevävsmålningar. Rika mönsterdetaljer och stiliserade figurer, som troll, djur och människor kännetecknar hennes formspråk. Som textil mönsterformgivare arbetade hon bland annat för Almedahls fabriker. Hon är författare till böcker om svår tinnitus och öronsus. Ingrid Uhr är representerad vid Hallands läns landsting, Älvsborgs läns landsting och på Volvo i Göteborg. Signatur UHR.

🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar