onsdag 27 september 2023

Dry Martini med pinnebär - Marianne Nilson Linnelinjen 1955




Får det lov att vara ett Pinnebär? Låt mig först presentera Marianne Nilson och hennes gångehandduk Pinnebär, 45*70, som hon ritade för Almedahls textila satsning Linnelinjen 1955! Hon är lite av en doldis kan jag tycka, i skuggan av Astrid Sampe. Marianne Nilson var en av medarbetarna på NK:s Textilkammare som hade ett nära samarbete med chefsdesignern Astrid Sampe. I början av 1950-talet anlitade Almedahls NK:s Textilkammare för att utforma "Linnelinjen". En kollektion med många tryckta mönster och nya textila produkter för ett modernt kök och linneförråd, formgivna bland annat av Marianne Nilson. Linnelinjen presenterades våren 1955 och slog igenom publikt på H55 (bomässan i Helsingborg 1955) samma sommar. En succé! Mariannes mest kända mönster för "Linnelinjen" är Sillsexa och Bagare Bergström. Tyvärr råder det förvirring på internet och i litteraturen över stavningen av Mariannes efternamn. Två eller ett s? Jag väljer Nationalmuseets linje och vad som är tryckt på hennes textil från tiden - nämligen Nilson. Rätt ska vara rätt, eller hur? Snart är det fredag och vem vet ... kanske blir jag serverad en Dry Martini med ett pinnebär därtill! Ha det gott i det varma soliga höstvädret!

Lite om Marianne Nilson (1933--): Textilformgivare. Studier vid Konstfack i Stockholm. Marianne Nilson var en av medarbetarna på NK:s Textilkammare och hade ett nära samarbete med Astrid Sampe, bland annat för Almedahls textila satsning "Linnelinjen" 1955.

"Linnelinjen" följdes 1957 av "Skyttelvägen" och därefter av "Lakanslinjen". 

Mariannes mönster Sillsexa, också för Linnelinjen, finns för övrigt att se i högermarginalen under "Välj bland" för den som är intresserad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar