Puketti av Annika Rimala för Marimekko 1965.
Mönster från vänster: Tasaraita och Karakola från 1969 för Marimekko.
Får jag lov att presentera ... 🥁🥁🥁🥁🥁 ... Annika Rimala! Sommar har övergått i höst och Puketti har antagit höstens färgpalett!
Mycket om Annika Rimala f Tegengren (1936-2014): Finländsk kläddesigner. Född i Åbo i en finlandssvensk familj. Studier i grafisk design vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors 1954-56. Efter ett par år som hemmafru med småbarn började hon 1959 arbeta på Marimekkos barnklädesavdelning. 1960 blev hon företagets chefsdesigner, en post som hon innehade fram till 1982. När Rimala började som chefsdesigner sammanföll det med att Marimekkos export kom igång. Annika Rimala och Armi Ratia gjorde resor utomlands och deras kollektioner blev omskrivna i internationell press. Redan från början rönte Annika Rimalas tyger stor framgång och 1962 hade hon vunnit internationell framgång när hennes modedesign presenterades i tidningarna Look Magazine och Life, senare i Vogue, Harper's Bazar och Elle. I början var Rimalas textiltryck småmönstrade och diskreta, men i takt med ökad popularitet och inspiration från tidens ungdomskultur, blommade hon ut och blev djärvare som designer.
Hon formgav Marimekkos första stickade kollektion, Tasaraita (jämn rand) 1968 som bestod av T-shirts, nattkläder och underkläder i en randig bomullsjersey som tilltalade stora grupper. Tasaraita-kollektionen blev massproducerad på initiativ av Annika Rimala men möttes av stor skepsis hos Marimekkos chef, Armi Ratia. Företagets koncept var att tillverka exklusiva handtryck från fabriken i Helsingfors, men massproduktionen blev lyckosam och en stor ekonomisk framgång. Den ikoniska randen var ett tidlöst tryck på underkläder, nattlinnen och långärmade t-shirts och den randiga T-shirten blev också ett frimärke i slutet av 90-talet. Annika Rimala är mest känd för att ha skapat Marimekkos "ränder" men även kläder i klara färger, med tydliga mönster och enkla snitt med variation i skala. Hon föredrog enkla, lättskötta och funktionella plagg.
Efter avslutad anställning hos Marimekko 1982 drev Annika Rimala tillsammans med maken Ilkka Rimala unisexbutiken Santtu i Helsingfors där de sålde egenproducerade klädesplagg. Företaget gick emellertid i konkurs och köptes upp av Nanso. Under åren 1969-1988 formgav Annika Rimala även smycken åt Kaunis Koru. Tillsammans med maken arbetade de med scenografi och kostym för Lilla Teatern i Helsingfors.
Annika Rimala har erhållit många utmärkelser för sitt arbete på Marimekko, bland annat Statens industrikonstpris och Pro Finlandia-priset 1997. 2001 hölls en utställning på Designmuseet i Helsingfors för att fira fyrtioårsjubileet av Annika Rimalas konstnärliga karriär. Samma år satte Marimekko Tasaraita-kollektionen i produktion igen.
Hennes flicknamn var Tegengren och genom äktenskap namnen Reunanen och Piha. Hon tog namnet Rimala när hon ingick sitt tredje äktenskap med arkitekten Ilkka Rimala.
Ett urval mönster: Karakola (1969), Kukka (1965), Petrooli, Pallo och inte minst Tasaraita (1968). Puketti (1965) är ett av Marimekkos mest älskade blommönster.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar