onsdag 24 juli 2024

röd stuga med vita knutar - rutigt av Annika Rimala


Inget passar väl bättre denna dag än ett mönster av Annika Rimala för Marimekko! Jag bor ju under stora delar av sommaren i en röd liten stuga med vita knutar! Annika Rimala formgav flertalet rutiga mönster under sin tid på Marimekko och jag kan inte namnge just det här i mängden av alla. Efter en intensiv arbetsperiod på några månader är tempot nu lite lägre - och det med fog. Ett tag, JA, men i längden ett bestämt NEJ. På årets hitintills varmaste dag simmade jag för första gången från brygga till brygga i 20-gradigt havsvatten! Sjöbrisen ligger på om eftermiddagarna och vattnet kyler lufttemperaturen med 4-5 grader. Stekhett blir det sällan, inte alls som på mammas gata i stan när luften ibland står stilla. Balkongen har jag sorgligt nog varit tvungen att hoppa över i år av tidsbrist. Desto roligare blir det nästa sommar! Prio ett har varit att komma iordning i havsviken och lära känna hus, marker, nya människor och vem det är som lubbar runt knuten om nätterna! Korparna hälsar på regelbundet och rovfågel syns dagligdags. Hoppas ni alla har det bra och njuter av vår svenska sommar ... för mig är den ovärderlig och berikande på alla sätt och vis! Vassklippning har varit aktuellt - något jag aldrig gjort tidigare. Två gamla verktyg har tillkommit i lådan - en häcksax och skära!

Lite om Annika Maria Rimala f Tegengren (1936-2014): Finländsk kläddesigner. Född i Åbo i en finlandssvensk familj. Studier i grafisk design vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors 1954-56. Efter ett par år som hemmafru med småbarn började hon 1959 arbeta på Marimekkos barnklädesavdelning. 1960 blev hon företagets chefsdesigner, en post som hon innehade fram till 1982. När Rimala började som chefsdesigner sammanföll det med att Marimekkos export kom igång. Annika Rimala och Armi Ratia gjorde resor utomlands och deras kollektioner blev omskrivna i internationell press. Redan från början rönte Annika Rimalas tyger stor framgång och 1962 hade hon vunnit internationell framgång när hennes modedesign presenterades i tidningarna Look Magazine och Life, senare i Vogue, Harper's Bazar och Elle. I början var Rimalas textiltryck småmönstrade och diskreta, men i takt med ökad popularitet och inspiration från tidens ungdomskultur blev mönstren djärvare. 

Hon formgav Marimekkos första stickade kollektion, Tasaraita (jämn rand) 1968 som bestod av T-shirts, nattkläder och underkläder i en randig bomullsjersey som tilltalade stora grupper. Tasaraita-kollektionen blev massproducerad på initiativ av Annika Rimala men möttes av stor skepsis hos Marimekkos chef, Armi Ratia. Företagets koncept var att tillverka exklusiva handtryck från fabriken i Helsingfors, men massproduktionen blev lyckosam och en stor ekonomisk framgång. Den ikoniska randen var ett tidlöst tryck på underkläder, nattlinnen och långärmade t-shirts och den randiga T-shirten blev också ett frimärke i slutet av 90-talet.  Annika Rimala är mest känd för att ha skapat Marimekkos "ränder" men även kläder i klara färger, med tydliga mönster och enkla snitt med variation i skala. Hon föredrog enkla, lättskötta och funktionella plagg. 

Efter avslutad anställning hos Marimekko 1982 drev Annika Rimala tillsammans med maken Ilkka Rimala unisexbutiken Santtu i Helsingfors där de sålde egenproducerade klädesplagg. Företaget gick emellertid i konkurs och köptes upp av Nanso. Under åren 1969-1988 formgav Annika Rimala även smycken åt Kaunis Koru. Tillsammans med maken arbetade de med scenografi och kostym för Lilla Teatern i Helsingfors.

Annika Rimala har erhållit många utmärkelser för sitt arbete på Marimekko, bland annat Statens industrikonstpris och Pro Finlandia-priset 1997. 2001 hölls en utställning på Designmuseet i Helsingfors för att fira fyrtioårsjubileet av Annika Rimalas konstnärliga karriär. Samma år satte Marimekko Tasaraita-kollektionen i produktion igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar