måndag 28 januari 2013

solägg & sockiplast

Nu har jag lugnat ner mig något efter senaste tidens Solna-turbulens. Den jättelika högen i form av en vändplan är bokstavligen under utgrävning . . . och namninsamlingen ”Rädda Råstasjön” fortsätter . . . Nog om detta just nu . . . och vidare till sagans värld. Alla har vi väl ett minne från en bok, musikstycke eller tv-program som gjort avtryck i livet . . . en känsla som består . . . minns sagostunderna på dagis med fröken Margit . . . Solägget . . . en doldis bland Elsas fantastiska böcker . . .  



Kivet om vem som skulle få sitta bredvid henne . . . Alldeles för stora barngrupper och i lokaler som idag skulle dömas ut . . . sockiplast ~ sockerplast som jag trodde att de hette ~ och turkosblå gymnastikdräkt med volang på höften . . . AD-droppar och fiskleverolja . . . en härlig tid i mina ögon . . . och tänk . . . boken står i bokhyllan sedan många år tillbaka . . . och sockiplast tillverkas fortfarande och finns faktiskt att köpa . . . 


Lite om Sockiplast: En slags ankelsocka i frotté med räfflad halkfri plastsula. Den lanserades och användes istället för sportskor på gymnastiklektionerna främst under 1970- och 1980-talet. Sockiplasten skapades 1959 av Sivert Stureson. Till en början var den en enkel bomullssocka försedd med en plastad sula som saknade mönster och därför kunde vara hal. Längre fram kunde man med hjälp av ett galler, där Sockiplasten placerades efter ugnstorkningen, skapa det karakteristiska mönster som ökar friktionen. Här kunde man också lägga in siffror för storleksmärkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar