torsdag 21 augusti 2014

textilt hemarbete & landskapssömmar

Broderi med plattsöm

Hur många tankar har inte broderats in i den här fina linneduken med plattsöm? När jag hittar, vilket blir mer sällsynt, en fint broderad duk funderar jag över vem som lagt ner så mycket tid och möda, var och när. Kvinnan och tråden har sedan urminnes tider varit tätt sammanflätade och kunskap och traditioner har förts vidare över generationer. "Händerna fick aldrig vara overksamma". Främst var det nyttotextilier som tillverkades, men vid 1800-talets slut växte "hobby-broderiet" fram. Mönsterinfluenserna kom från Kina och Orienten, och på svenska landsbygden fick mönsterformerna och sömnadsteknikerna lokala särdrag, så kallade landskapssömmar, eller folkligt broderi. Högst på min tio-i-topp-lista ligger Svartstick från Siljansbygden, som jag återkommer till. 

Thyra Renqvist skrev så här i Fredrika Bremerförbundets skriftserie;

"Handarbete kan vara den trötta husmoderns utväg att isolera sig, hennes stickning och broderi drar en skyddande cirkel omkring henne. Hon nås ej av barnens stoj och hushållssysslornas slammer på samma sätt som eljest. Handens arbete binder hennes tanke och frigör den tillika. Den rytmiska rörelsen, som är för handen med många slag av handarbete utgör ett utmärkt underlag för tanken och inspirerar fantasin. Hantverkare är ju ofta både filosofer och konstnärer. Handarbetet hjälper oss att bära sorg och ångest . . ."

Vidare . . . att vara brodör eller pärlstickare som det hette, var en aktad manlig syssla med eget skrå ända till 1800-talet! 

Tänk hur tiderna har förändrats, men somligt består!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar