fredag 26 december 2014

sist ut i textilsamlingen - Hildegard "Hill" Olmås

Löpare med textiltryck på linnetyg formgiven av Hildegard "Hill" Olmås.

Nu dansas julen ut och här kommer sista inlägget i raden av textila julmotiv för i år!  Ett nytt år med nya härliga utmaningar och mindre roliga vedermödor ligger på lut! Sist ut är Hildegard igen i tomteutstyrsel! Lite annorlunda än de flesta andra dukar och löpare med julmotiv jag har av henne. En retro-textil som det är tryck i!


Det är kul att hitta välbehållen textil från 1950-talet och decennierna framåt. Julmotiv tillhör den gruppen. Min samling i lådorna börjar nu svämma över bredden . . . med Hill, BoWa, MAUD, ULM, Bühler, Aune Laukkanen, KERTTU och många, många fler som satt färg och mönster på våra hemtextilier.

Till höger under "Välj bland . . . " finns många fler bilder och mängder att läsa om dessa fantastiska kvinnliga formgivare - och män också för den delen - som berikat oss under åren, inte minst i inredningsvärlden. Välj, vraka och frossa i vårt textila arv! Sälla Er till skaran av textilbums!

Lite om Hildegard Olmås (1932--): På Tapisseribolaget T Haraldsson AB i Göteborg började Hildegard som 19-åring. och formgav mönster för tapisserivaror, dvs bonader, gobelänger mm. Där arbetade även Bodil Wallman och May Bühler under 1950-60-talet. Därefter frilansade hon och ritade mönster för bonader, löpare, festremsor och dukar till Almedahls, Stildukar med flera. Signatur Hillan eller Hill. Syster till Bodil Wallman - BoWa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar