måndag 25 juli 2016

väggsmycke / dekoration - Monthly Makers tema SAGA juli 2016 - DIY


Monthly Makers tema SAGA för juli höll på att hamna mellan två stolar. Att vilja göra mycket eller inget alls. Jag fick lägga på ett kol och här kommer upptakten till mitt bidrag. Med två yrkesarbetande föräldrar och en hop syskon i varierande åldrar med olika behov, blev det inte mycket tid över för sagoläsning. Det var hopp i säng och såvademede. Dagistiden berikade mitt liv enormt mycket i stort och smått. Fröknarna Margareta och Marianne, utklädningslåda, AD-droppar, sagostund, fiskleverolja, vila, galonbyxor, utflykter, pyssel och kreativt skapande av allt och inget. Min fantasi fick en rejäl skjuts redan då. I mängden av barnsagor är det berättelserna om Barna Hedenhös skrivna av Bertil Almqvist, som mitt val föll på den här gången. Äventyr ur stenåldersperspektiv med pappa Ben, mamma Knota och barnen Sten och Flisa. Valet blev självklart när jag för en tid sedan såg nötkreatur av rasen Highland Cattle livs levande. Det var väl någon mening med det också för de liknar Hedenhösarnas egen urko Mura! Då, då rådde ingen tvekan! Kolla själva!

Nötkreaturrasen Highland Cattle (skotsk höglandsboskap) som liknar 
Hedenhösarnas egen urko Mura.

Va bidde det då? Jo, nu till mitt bidrag på sago-temat som har varit stenkul :-) att göra! Utmed strandkanten har jag hittat vackra stenar som jag sammanfogat med min älskade och ofta använda ståltråd till ett . . . 
Voilà! Ett väggsmycke. Min fria tolkning av Barna Hedenhös i ett hårt material med mjuka, lena och runda former. Jag gör säkert ytterligare ett till i sann stenåldersanda innan sommaren är förbi! Det verkar vara hugget i sten!

Det här behöver Du:

*  stenar -  platta är att föredra eftersom de hänger bättre mot vägg.
*  tänger
*  ståltråd
*  någon typ av ring eller ögla för upphängning, ex en nyckelring.

Så här gör Du:

"Slå in" stenen med ståltråden som ett presentpaket. Se bild ovan. Tvinna ihop bägge ändarna till en sträng som ska sammanbinda nästa sten, gör ytterligare ett stenpaket, tvinna en sträng osv. Upprepa proceduren till den längd Du önskar. Mitt väggsmycke mäter ca 35 centimeter.

Väggsmycket kan hänga både inom- och utomhus, men bör vinterförvaras inomhus. Ett beständigt smycke med många inhysta minnen . . . Lycka till!

I högermarginalen under "Välj bland... - monthlymakers" hittar du alla mina bidrag på Monthly Makers månadsteman som jag deltagit i. Vissa med utförliga arbetsbeskrivningar.

6 kommentarer:

 1. Oj så vackert Karin! Väldigt inspirerad blev jag av det här - jag som är en mästare på att samla sten men sen sällan har någon mer nytta av dem än att jag tar fram och kollar på dem med ojämna mellanrum. Detta är verkligen en hyllning till fantasi och natur, och känns lite häxlik på något vis, vilket är mitt bästa betyg ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alicia, Dina kommentarer är alltid så fina och positiva och det gör mig verkligen glad. Naturen är en stor inspirationskälla för mig och då känns det finemangis att använda pinnar, stenar, mossa, fjädrar osv. Det är ju sååå vackert. Som juveler. De tar jag gärna en närmare titt på! Tack snälla Du och ha en fortsatt fin sommar!

   Radera
 2. Wow så fint! Stenar är så himla fint material att använda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stenar låg liksom rätt i sammanhanget! Tusen tack, Mikaela!

   Radera
 3. Jäklar vilken fin tolkning och nu blev jag lite nostalgisk eftersom jag själv läste Barna Hedenhös som barn och fascinerades. :) Så himla fint och nu blev jag sugen att skapa en sådan till min balkongvägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack Wilda! Jo, många minnen och tankar dök upp under uppstarten på temat. Korna var startskottet och då fanns ingen återvändo! Jättefint att ha på balkong, vädertåligt som material och vindtåligt av tyngd.

   Radera