onsdag 19 april 2017

Maud Fredin Fredholm på topp i BLUES-bussarong!


Magnifika Maud Fredin Fredholm - bussarong "Blues" 1955.

Behöver Maud Fredin Fredholm en närmare presentation? Här är en favorit i repris. En befogad sådan, tycker jag. Mauds kreativa skapelser och textilmönster är värda att visas många gånger om. Hon var och är fortfarande en stor inspirationskälla för många. Så även för mig. 

Ovan ses bussarongen "Blues" i bomull från 1955 med guldknappar märkta MAUD. Innovativt, fantasifullt och helt fantastiskt! Storleksmässigt passar blus/jackan mig perfekt, men tyvärr tilltalar varken modell eller färg mig personligen. Hennes mönsterformgivning och färgsättning tar mig till samernas rike. Ett blus-blues-gig i Sarek nationalpark! Vatten, vidder, glaciärer, jokkar och fjäll. Vid den här tiden på året satt jag som bäst och planerade den kulinariska menyn av frystorkat käk inför vandringen. Kilogram & kalorier stod i centrum men det slutade ändå med 18 pannor i ryggan. Storslaget och svårslaget att få med hela livet i en säck! Om Mauds kreationer säger jag detsamma!

Julduken "Staden" som Maud formgivit kan Du se här och mer under "Välj bland" till höger i marginalen!

Mycket om fantastiska Maud Barbro Fredin Fredholm 1919-2013: Textilkonstnär, modeskapare och mönsterformgivare. Född i Göteborg och uppvuxen i Alingsås. Dotter till köpman Herbert Fredin och Anna Persson. Gift med Åke Fredholm 1941. Studier vid Slöjdföreningens Skola 1935-41 och  på Valands Målarskola 1949-50. Under åren 1942-44 arbetade hon som freelance och ritade inredningstextil, bla till varuhuset Ferdinand Lundqvist i Göteborg. Efter det följde mängder av frilansuppdrag och Maud inredde bla restauranger, skolor och ålderdomshem med sina färgsprakande textilier. Hon dekorerade även keramik för Bobergs Fajansfabrik i Gävle. Ingen känd signatur finns på keramikföremålen från Bo Fajans. 1945 grundar hon modeföretaget "Maud Fredin Fredholm AB" i Göteborg med agenter, återförsäljare och filialer i Sverige, Europa och USA. 1954 öppnar hon konsthantverksbutiken "Fönstret" och 1965 den egna butiken "Maud International Boutique" med verksamhet i bla Tyskland och Frankrike. 1968 flyttade hon sitt företag till Pixbo där hon i sin ateljé och fabrik hade som mest 30 anställda. Hon drev sitt företag framgångsrikt fram till 1995 då hon som 76-åring skapade sin sista modekollektion. Hennes alster finns representerade både på Nationalmuseum, Stockholm, och på Röhsska museet i Göteborg. På Röhsska museet hade Maud flera utställningar, första gången 1956 och senast 1990. 

Maud Fredin Fredholm är en av Sveriges största textilkonstnärer genom tiderna. På 50-, 60- och 70-talet var hon en av de absolut största och mest tongivande på Sveriges modescen, men även utomlands. Maud var nytänkande i färg och form. I gardintyget kunde mönstret till en tunika gömma sig, och färdiga mönstermallar till jackor, blusar och klänningar trycktes direkt på metervaran. Hon arbetade som "egen" under hela sin karriär och vid ritbordet trivdes hon allra bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar