onsdag 5 april 2017

vårsol i näverslöjdad brödkorg & gör skydd till tygsaxen eller stickorna! DIY



Liten kvadratisk duk, 26*27, med textiltryck på linne. Passar perfekt i brödkorgen på påskbordet! Omärkta små dukar brukar sällan kosta mer än ett par kronor i återbruksaffärer och de är ypperliga för just brödkorgen i näver. Jag är född och uppvuxen i hufvudstaden Stockholm men mina rötter är djupt nedborrade i den norrbottniska jorden. Det måste vara en anledning till min kärlek till just näverföremål. På loppis och i de mer etablerade återbruksaffärerna slumpas de vackraste föremål i näverslöjd bort för småpengar, knappt någon vill ha dem, och jag blir smått gråtfärdig. En gammal och väl använd teknik i ett fantastisk material för att tillverka föremål att bära i, skydda, förvara och som tätningsmaterial vid husbyggen. Ja, ja, nog om detta! Jag kom visst på villovägar . . . Ha fortsatt mysigt i påskförberedelserna!

Men den som vill veta mer kan ägna 8 minuter åt den här instruktionsfilmen från Skansen som visar hur man enkelt gör ett skydd till sin fina tygsax eller varför inte till stickorna!

Här finns också skrivna instruktioner hur Du gör!

Lite om näverslöjd: En vanligt förekommande form av hemslöjd främst i Norden och Ryssland. Med näver från björkar tillverkas föremål som burkar, väskor, skor, ryggsäckar, brödkorgar, skydd för vassa föremål mm. I Sverige har näverslöjd förekommit i Västmanland och Värmland, men främst i Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland och i norra Norrland. Den långa traditionen av näverslöjd i norra Sverige har berott på god tillgång på kvistfri och slät björknäver. Det finns två grundläggande tekniker inom näverslöjd. Tillskärning/klippning av näver i smala remsor som flätas samman eller arbete med hela näverstycken som påminner om svepteknik.

Näver till slöjd brukar tas från levande träd när trädet savar som mest, kring midsommar. Framförallt är det glasbjörkens näver som är användbar för slöjdändamål. Den är slät även på äldre träd. Nävern skördas i stora stycken eller i långa remsor, beroende på vad nävern ska användas till. OBS! Att ta näver är inte tillåtet enligt Allemansrätten! Fråga markägaren och var på hugget om någon björk ska fällas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar