onsdag 20 december 2017

pepparkaksbak med Aune Laukkanen - gångehanduk med textiltryck RETRO


Gångehandduk i linne formgiven av Aune Laukkanen.

Hej och välkommen till dagens pepparkaksbak med Aune Laukkanen! Det doftar ljuvligt i huset av nejlikor, kanel och ingefära och inte behöver jag frysa heller. I ugnsvärmen är det gott att vara! Kakorna gräddas på nolltid och . . . nä Du, den gubben gick visst inte . . . och så osar det bränt! Hur jag än kavlar och kavlar tycks den lilla degklumpen inte ha något slut och kakorna blir bara fler och fler. Det kanske kan tyckas vara en onödig sysselsättning när fabriksfärdiga finns att köpa, men att baka själv gör att jul-indexet går upp en smula. Sedan återstår knäcken och den tar väl rödkål på mig! Bara fyra dagar kvar innan jag får sätta mig i soffan med Kalle och pusta ut . . . Ha det varmt och gött i julförberedelserna och ha kul i väntan på jul! 

En gångehandduk var en något längre handduk och tillika en produktnyhet inom textilindustrin på 1950-60-talet när mannen skulle ta del i kökets förehavanden. Att ha förkläde på sig . . . icke . . . utan gångehandduken skulle lite tufft stoppas in i byxlinningen som skydd för såsstänk och andra hemskheter som man kan råka ut för vid matlagning! Gångehandduken kunde också användas som mindre duk eller som paradhandduk med kanal upptill.

Här kan ytterligare en gångehandduk ses, formgiven av Ingrid Carling med årstema!

Lite om Aune Sofia Laukkanen (1921-1990): Finsk textilformgivare/mönsterritare som kom till Sverige under 40-talet. Arbetade först som dekoratör för Rörstrand och därefter för Almedahls där hon formgav många textilmönster på handdukar, tyger och gardiner. Aune formgav också mönster för den finländska marknaden, Tampella och Arabia. Känd för sitt mönsterspråk med stiliserade frukter, grönsaker, gummor och gubbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar