torsdag 21 november 2019

spekta-kulöra Saini Salonen - färgstarka och intensiva textilmönster från 60-70-talet


Mönstret "Parabeli" formgivet av Saini Salonen för Borås Wäfveri, 1969.

Via satellit kommer här en hälsning från Saini Salonen! Allt jag äger är en smal remsa på full bredd av mönstret Parabeli (övers. parabol), ritat 1969 av finländska textilformgivaren Saini Salonen för Borås Wäfveri. Men jag är attans så glad över det lilla! Ett kraftfullt textilmönster i både färg och form. Mönstret påminner om tekniken "vikbild" - att måla rikligt med färg på ena halvan av ett papper, vika ihop, och få det överfört till andra sidan, duplicerat. Ett fjärilsmönster, som jag kallar det. Färgkombinationen är oslagbar och värd to die for! Mönstret finns också i andra färgställningar, men just den här färgkombon faller mig väldans i smaken och får top score. En klänning där hela mönstret kommer till sin rätt med den gulorangea blomman centrerad mitt fram, skulle gå rakt in i hjärtat! Ooohhhh, så fantastiskt snyggt! Det är en underdrift att säga att jag vill haaaaaa, men hur få ihop det, med den ynka lilla remsan?

Ur tidningen Me Naiset (övers. Vi Kvinnor), 1973.

Lite om Saini Salonen (1933-2010): Finländsk textilformgivare och modedesigner från Tulois i södra Finland. Studier i mode och design vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors 1958-61 (idag Aalto-universitetet). Under 1960-1980-talen var hon verksam på frilansbasis. Hon drev sitt eget varumärke Saini Design och en liten butik i Helsingfors, ritade kläder för film och scen samt tapetmönster för Sandudd. För Borås Wäfveri formgav hon tyger, framför allt under 60- och 70-talet. Inspiration till sina mönster fann hon under sina resor och i naturen. På 1980-talet packade hon sitt bohag och flyttade till Sverige och bosatte sig i Stockholm.

Här är några av hennes spekta-kulöra mönster som hon ritade för Borås Wäfveri: Mykerö, Lago (båda från 1966), Ekerö (1967), Julivår (1968), Apelsin (1972) och Vanja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar