"....rugation", Stig Lindberg Design, Triva Textil, Made in Sweden. Handtryck. Resten var bortklippt. Så förargligt, så nedrigt. Jag provade alla ord jag kunde komma på, slog i böcker och letade på internet. och slutligen så lyckades jag lösa mönstermysteriet . . . "KORRUGATION". Och visst är Stigs textilmönster ursnyggt! Mönstret härrör från den tredje tygkollektionen som han gjorde 1953 för NK´s textilkammare. Han presenterade då en stramare stil än på de två föregående utställningarna, 1947 och 1949. Säljaren, som inte hade en susning om om vad han sålde till mig, sade tveklöst att tygstycket ingått i heminredningen i hans barndomshem på 1940-talet. Men se där, där hade han allt fel ... 1953 ska det naturligtvis vara!
Lite om Stig Lindbergs textilmönster: Flertalet av Stig Lindbergs tygmönster ritades för NK´s textilkammare. Tre tygkollektioner som presenterades i tre olika utställningar på varuhuset NK, 1947, 1949 och 1953. Alla i skiftande stil med blommönster, surrealistiska, geometriska och abstrakta mönster. De sista textilmönstren han ritade, 1958, 1961 och 1971 var avsedda för offentlig miljö i material som plast, glasfiberväv och sammet.
Lite om Stig Lindberg (1916-1982): Svensk keramiker, formgivare, lärare, industridesigner och illustratör. Han var en av Sveriges största och populäraste formgivare med en framträdande roll som formgivare av det svenska folkhemmet under 1950-60-talet. Föddes i Umeå som yngsta barnet av fem till Helof och Lydia Lindberg. Han tog studenten i Jönköping 1935 och fortsatte studierna på Tekniska skolan (Konstfack) i Stockholm samma år. 1936, 20 år gammal, tog han kontakt med Gustavsbergs porslinsfabrik och blev elev för Wilhelm Kåge som var Gustavsbergs dåvarande konstnärlige ledare, en tjänst som Stig senare tillträdde 1949. 1957 lämnade Lindberg arbetet vid Gustavsberg och blev huvudlärare i keramik vid Konstfack fram till 1972. Under 1971-1980 var Stig Lindberg för en andra period konstnärlig ledare på Gustavsberg. Därefter flyttade han till Italien. Han avled i San Felice Circeo-Terracina, Italien.
Stig Lindberg lista inom formgivning kan göras lång; keramiska gods, dekorer, TV-apparater (LUMA), barnboksillustrationer, spelkort, omslagspapper, textilmönster, konstutsmyckningar, glas och plastartiklar mm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar