tisdag 11 september 2018

nu kööör vi, Bo Boo! Katsuji Wakisaka, Marimekko

  
Körlektion idag! Då övar vi väl lite rondellkörning då! Omkörning ... eller när och hur man ska använda blinkers! För det tycks ingen göra längre, åtminstone inte i stadskörning. Uttalar sig gör en person som inte ens innehar körkort - nämligen moi! Men även som passagerare inser jag rätt ofta att det är med livet som insats jag färdas i bil. "Bo Boo" är givetvis den som lyfter ämnet för dagen! Ett textiltryck av Katsuji Wakisaka från Marimekko 1975. Han var en av två japanska textilformgivare som började arbeta för Marimekko 1968. Katsujis formspråk med serie-liknande, tecknade motiv bidrog till en ny stil hos Marimekko, bland annat med klassikern "Bo Boo". Gissa om jag blev både överlycklig, genomsvettig och svimfärdig när jag i somras hittade motorfordonen bland loppis-textilierna. Någon bilist blir jag troligtvis aldrig ... men cyklist, javisst! Tack och lov för tvåhjulingen 🚲🚲🚲! Utan hästkrafter under huven!

Många fin-fina mönster finns på Katsuji Wakisaka´s hemsida - klicka här eller ta Ferrarin i 280 knyck till "Tropiikki" här!

Lite om Katsuji Wakisaka (1944--): Japansk formgivare. Utbildning vid Kyoto School of Art & Design. Anställd hos Marimekko under 1968-1976 och även 2001. 1968, endast 24 år gammal, fick han erbjudandet som en av två japanska textilformgivare att börja arbeta för Marimekko, Finland. Hans formspråk med serie-liknande, tecknade motiv bidrog till en ny stil hos Marimekko, bla med textilmönstret Bo Boo (1975) i djärva färger som blev en klassiker. Organiska former, djärva färger och fria, lekfulla mönster är kännetecknande för hans formspråk. Tropiikki (1975) trycktes även i en rosa färgställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar