tisdag 10 september 2019

Maija Isola - ett mönster jag bär med mig ...


Textiltrycket "Paprika" på bricka - av Maija Isola, Marimekko 1965.Jag bär henne bokstavligen med mig. Serverad på en bricka. Maija Isola. Textilmönstret "Paprika" från  Marimekko 1965. Nu i både mjukt och hårt material - för kropp och skållhet kopp! Extra bra när mörka, lite kyliga kvällar infinner sig. Då är det gott att värma sig och låta sig omslutas av magiska tygmönster och ha Maija Isola inom räckhåll. Paprika, idag en självklarhet i grönsaksdisken och i var mans mun, men inte i 60-talets Finland. Då fick man åka ända ner till Paris för att se en sådan ... och dit flexade Maija ofta ...

Mönstret "Paprika" ingick i Arkkitehti-serien under 1960-talet. Armi Ratia och Marimekko önskade för tiden, mönster som kunde användas i marknadsföringssyfte. Mönster som kunde dra uppmärksamhet till deras professionella inredningsdesigners för bruk i offentlig miljö. Idén med att få direktiv för den konstnärliga skapandeprocessen ogillade Maija starkt, och förespråkade konstnärlig frihet. I serien ingick också Pulloposti, Unikko, Kivet, Melooni, Lokki, Holvi, Seireeni, Kaivo, Karhunkukka och Maalaisruusu.

Se även inlägget om "Paprika" i mjuk form här!

Lite om Maija Isola (1927-2001): Finländsk konstnär och textilformgivare med en produktion på över 500 mönster. Född och uppvuxen på familjens stora gård i Arolammi utanför Riihimäki, Finland. Yngsta barnet av tre döttrar till agronomen Mauno Isola och Toini Isola. Studier vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors för Arttu Brummer och Tapio Wirkkala under senare delen av 1940-talet. Efter utbildningen formgav hon tryckt textil för Printex. Hon var också textilkonstnär inom finländsk konstruktivism och popkonst. Maija Isola var textilformgivare för Marimekko mellan 1951-1987, och under 1960-talet formgav hon flertalet av Marimekkos inredningstextilier. Hennes stora, vackra vallmo Unikko från 1964 är fortfarande kännetecknet för det finska designföretaget. Maija Isola finns representerad på Nationalmuseum, Stockholm. 1945 gifte hon sig med Georg Leander och fick dottern Kristina Isola 1946. Maija ingick sitt andra giftermål med målaren Jaakko Somersalo, och tredje gången med domaren Jorma Tissari 1959.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar