torsdag 21 februari 2019

Maija Isola skärskådar en "Paprika" - Marimekko 1965


Oops! En sån goding från 1960-talet! Mönstret "Paprika" som Maija Isola ritade för Marimekko 1965 är to die for! Och vilken färgkombo dårå. Under julen fick min julklädsel top score och jag blev ett med granen! Ett större mönster med samma motiv är "Pulloposti", även det från 1965. På 60-talet var paprika en sällsynt och så gott som okänd grönsak i Finland så Maija kanske skärskådade en sådan under torghandeln på någon av sina vistelser i Paris. Vem vet ... för kvinnan är ett mönster-mysterium! En kvinna med ett obegränsat mönstersinne som ogillade konstnärliga begränsningar ... Färsfyllda paprikor, det vore väl gott till middag?

Mönstret "Paprika" ingick i Arkkitehti-serien under 1960-talet. Armi Ratia och Marimekko önskade för tiden, mönster som kunde användas i marknadsföringssyfte. Mönster som kunde dra uppmärksamhet till deras professionella inredningsdesigners för bruk i offentlig miljö. Idén med att få direktiv för den konstnärliga skapandeprocessen ogillade Maija starkt, och förespråkade konstnärlig frihet. I serien ingick också Pulloposti, Unikko, Kivet, Melooni, Lokki, Holvi, Seireeni, Kaivo, Karhunkukka och Maalaisruusu. Vilken tur att tiderna förändras, eftersom de ikoniska och älskade mönstren pryder var och vartannat hem idag!

Lite om Maija Isola (1927-2001): Finländsk konstnär och textilformgivare med en produktion på över 500 mönster. Född och uppvuxen på familjens stora gård i Arolammi utanför Riihimäki, Finland. Yngsta barnet av tre döttrar till agronomen Mauno Isola och Toini Isola. Studier vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors för Arttu Brummer och Tapio Wirkkala under senare delen av 1940-talet. Efter utbildningen formgav hon tryckt textil för Printex. Hon var också textilkonstnär inom finländsk konstruktivism och popkonst. Maija Isola var textilformgivare för Marimekko mellan 1951-1987, och under 1960-talet formgav hon flertalet av Marimekkos inredningstextilier. Hennes stora, vackra vallmo Unikko från 1964 är fortfarande kännetecknet för det finska designföretaget. Maija Isola finns representerad på Nationalmuseum, Stockholm. 1945 gifte hon sig med Georg Leander och fick dottern Kristina Isola 1946. Maija ingick sitt andra giftermål med målaren Jaakko Somersalo, och tredje gången med domaren Jorma Tissari 1959.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar