onsdag 13 maj 2020

ros är en ros är en ros - lena eklund vintage


En ros är en ros är en ros! Det är precis så det är! Och ett fång rosor får Lena Eklund av mig idag! Hennes formspråk får mig att hoppa jämfota. På bilden syns ett textiltryck på en rund duk/bordstablett i bomull, ⌀ 36 cm, formgiven av henne på 1960-70-talet. Av det färgglada och poppiga paret har jag också några burkar i plåt från danska Laurids Lønborg i färger och mönster som får vem som helst att haja till och jag ääälskaaar dem! Fullkomligt underbara. Mönstergodis i all sin prakt! Jag kan bara hålla med Gertrude Stein när hon skrev den berömda meningen "A rose is a rose is a rose" ur hennes poem Sacred Emily (1913). Saker och ting är som de är ... i Lenas fall ... helt oslagbara!

Att Al & Lena Eklunds föremål har inspirerat många av dagens verksamma formgivare är föga förvånande!

Rättelse: Inledningsvis angav jag Al och Lena Eklund som formgivare till textiltrycket men har senare fått värdefull information av Sara Axtelius om att Lena ritade samtliga blommönster. Rätt ska vara rätt - så det så!


Lite om Lena Trägårdh, gift Eklund (1935-2007): Textilformgivare, produktdesigner och konstnär. Dotter till Göta Hellström och Björn Trädgårdh. Efter avslutade studier vid Anders Beckmans skola skapade hon mönsterkompositioner till inredningstyger för STOBO och Borås Wäfveri. I slutet av 1960-talet och 70-talet designade hon tillsammans med sin dåvarande make, Al Eklund, brickor, burkar, väggtermometrar, äggvärmare, köksförkläden och barnkläder med stiliserade blommor och hjärtan i olika färgkombinationer.

Al Gustaf Alvar Eklund (1936--): Född och uppvuxen i Gävle. Frilansande textilformgivare, produktdesigner och grafiker. Studerade reklam vid privatskolan Beckmans Reklam & Designskola i Stockholm 1954-56, som grundats av Anders Beckman och Göta Trägårdh 1939. Där träffar han Lena Trägårdh, Göta Trägårdhs dotter, som också var elev på skolan. Tidigt blev de ett designteam och senare också ett äktenskapligt par. Med hjälp av Göta Trägårdhs breda kontaktnät i textilbranschen inledde Lena och Al Eklund ett samarbete med STOBO, Stockholms Bomullsbinderi (beläget vid Skeppsbron), under 50-60-talet. Där formgav de sina första produkter som tyger, kuddar, gardiner och barnkläder som såldes på bland annat NK. Både Lena och Al var också intresserade av att tillverka produkter i andra material än tyg, som plast, plåt och papper och tog kontakt med dansken Laurids "Sunny" Lønborg. Under slutet av 60-talet och tidiga 70-talet tog de tillsammans fram en rad blommiga och färglada föremål som burkar, brickor, termometrar, glasunderlägg och muggar. Under 70-talet bodde och verkade Lena och Al under en period i New York. Där tillverkade de mönster till tyger och tapeter samt arbetade med egna konstprojekt. På 1980-90-talet arbetade Al i huvudsak på sin reklambyrå med både svenska och internationella kunder. Parallellt med formgivningen har han målat och ägnat sig åt konst i olika uttryck och media. 

Här följer några av de 30-tal textilmönster som formgivits av Al Eklund för STOBO: Paradiso, Ornito, Fågelbur, Colombino, Fenix, Colomba, Promenad, Sahara, Reflex, Romans och Rosenfest under åren 1955-1964. Under 1960-talet ritade han också mönster för Borås Wäferi, ex Snårskog som ingick i inredningssatsningen "Linje Hemma" och för Tuppen (Norrköpings Bomullsväveri).


🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar