onsdag 2 september 2020

ja det va' en kväll i juni, då när sommarn e' som bäst - mönsterbukett av Thea Tanner


Ja det va' en kväll i juni, då när sommarn e' som bäst ... Det var sommar, det var glädje å alldeles, alldeles underbart. Tiden har gått alldeles för fort sedan dess och nu slänger jag mig inte gärna i plurret av fri vilja, varken med kavaj eller sandaler av plast. Njuta av de fina minnena kan och vill jag alltjämt göra. Lika härliga årstider kommer framöver och snart är det vår och sommar igen. Thea Tanner gick ur tiden 2019 och mönstret "Juni", tryckt på Borås Wäfveri, är ritat av henne. En fantastisk och levnadsglad kvinna som tangerade 100-årsstrecket! Det hurrar jag för och givetvis också alla mönster som hon berikat oss med under sin tid som textilformgivare. Till minne av henne får hennes vackra junibukett pryda bloggen idag. Saknad, aldrig glömd ...

Lite om Thea Tanner-Eriksson (1920-2019): Född i Göteborg. Svensk textilformgivare, bildkonstnär, tecknare och illustratör. Drev galleriet "Galleri Ögat". Studier vid Högre Konstindustriella skolan i Stockholm, 1937-42 samt i Tyskland. Företog studieresor till Schweiz, Paris och Holland. Thea Tanner har ibland en dragning åt abstraktion, speciellt i hennes textila arbeten. Motiven är interiörer, exteriörer, människor, växter, djur, stilleben samt sagoväsen. Hon har även gjort utsmyckningar i offentliga miljöer. Thea Tanner har formgivit många jultryck för Frösö Handtryck och Almedahls. Signerade med hela namnet eller initialerna TT. Separatutställningar: Borås museum, Borås Konstgalleri, 1981, samt i olika banker. Samlingsutställningar: Nationalmuseum, Stockholm, Unga Tecknare i 6 år, Röhsska Slöjdmuséet, muséer i Göteborg, Malmö och i Bohuslän. Offentlig utsmyckning: Väggmålningar i Stockholms församlingar, teaterridåer, väggbonad i vigselrum på Kolmårdens djurpark. Representerad på: Borås museum, Landsting, lasarett och äldreboenden.

Lite om Borås Wäfveri AB (1870-2010): Grundades 1870 och blev ett av Sveriges största textilföretag genom tiderna. Redan under tidigt 30-tal anställdes formgivare till företaget. Ingrid Hollender och Kerstin Persson byggde 1935 upp en ateljé som under 40-talet expanderade med fler anställda formgivare. Fram till slutet av 50-talet tillverkades mest konfektionstyger, för att under 60-talet övergå till hemtextil, i huvudsak bäddtextil och gardiner. Den textila satsningen "Linje Hemma" under ledning av Inez Svensson (anställd på företaget 1957-71), medförde att företaget fick ett starkt uppsving. 1967 inkorporerades Mölnlycke Tuppen i företaget och i mitten av 90-talet även Strömma Sweden i Norrköping. Under 1970- och 1980-talet utvecklades Borås Wäfveri till att bli ett internationellt erkänt designföretag med mönster av en mängd kända textilformgivare. 10-gruppen (1970-2015) hade ett långt samarbete med Borås Wäfveri och företaget tryckte även tyger för KF, IKEA och Åhléns. Företaget gick i konkurs 2010, men gjorde comeback som Borås Cotton med inredningstextil främst för offentlig miljö av en rad kända formgivare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar