onsdag 24 augusti 2022

hotspots i köket från 10-gruppen

 
Mönstret "Peppers" formgivet av Birgitta Hahn, 
10-gruppen 2007.

Är det dags att plocka fram gjutjärnsgrytorna och laga heta, mustiga gryträtter snart? Jo, det verkar inte bättre för hösten är på ingång och det märks tydligt ute i havsbandet. Mörkare kvällar då trollen dansar i skogen, kyligare nätter, färre fåglar, ett lugnare djurliv och naturens förändrade färgton. En tempoväxling. Sommarmånaderna sjunger på sista versen. Lagom med grytorna plockar jag även fram två grytlappar med mönster från 10-gruppen; "Peppers" formgivet av Birgitta Hahn 2007 och "Dublin" formgivet av Tom Hedqvist. De höjer ribban och hottar till det i köket! Riktiga hotspots, eller hur?

"Dublin" återfinns också som front på ett skåp/skänk ritad av formgivaren Peter Andersson för möbeltillverkaren H Sundlings AB.

Lite om Birgitta Hahn (1938--): Textilformgivare och kostymör. Uppvuxen i Södra Ängby, Stockholm. Studier vid Konstfack till scenograf och senare på textillinjen med examen 1965. Under 1960-talet ritade hon mönster för Borås Wäfveri där Inez Svensson var konstnärlig ledare. Hon har även formgivit inredningstextil, tapeter och mattor för Finlayson, Ikea, Duro och KF, tecknat kostym för film, tv, teater och dans. 1989 ritade hon en svit kända Stockholmsmotiv med miljöer från funktionalismen, Slussen, Stadsbiblioteket, Gärdet och Södra Ängby för Svenskt Tenn. Mönsterinspiration hämtar hon främst från natur och arkitektur. Känd för storskaliga, kraftfulla blom- och bladmönster. Mönsterspråket är en modern variant av svenska folkkonstens kurbitsmåleri enligt henne själv. Hennes produktion omfattar hundratals mönster. Birgitta Hahn var medlem i 10-gruppen från starten 1970 fram till 2015, då mönsterskatten övergick i IKEAs ägo.

Lite om Tom Göran Tage Hedqvist (1948--): Svensk mönsterformgivare, grafisk designer, lärare/rektor, reklamman. Uppvuxen i Stockholm. Fadern var konstnär och modern arbetade som modetecknare. Studier vid Beckmans Designskola, reklamlinjen 1969-72, som följdes av arbete inom reklambyråbranschen, bla på Arbmans och Hall & Cederqvist. 1990 startade han sin egen reklambyrå, FGH. Ett av uppdragen blev att rita Arlas mjölkpaket 1991. Medlem i 10-gruppen från starten 1970 till 2015. Parallellt med 10-gruppen har han arbetat som lärare/rektor, konstnärlig ledare på Orrefors Glasbruk och som museichef vid Röhsska Museet i Göteborg, 2013-2015. 1994 utsågs Tom till professor i grafisk design på Konstfack. Under 2000-2013 var han rektor för Beckmans Designhögskola. Numera arbetar Tom Hedqvist som frilans.

Lite om 10-gruppen: Textilkollektivet startade 1970. Tom Hedqvist var med vid bildandet av gruppen tillsammans med Gunila Axén, Birgitta Hahn, Ingela Håkansson-Lamm, Britt-Marie Christoffersson, Carl Johan De Geer, Susanne Grundell, Lotta Hagerman, Tage Möller och Inez Svensson. Gruppen har formgivit över 700 mönster under sin verksamhetstid. 2015 tog IKEA över varumärket och butiken på Götgatan i Stockholm lades ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar